Treba li jesti orahe u trudnoći?

Deca čije majke u trudnoći jedu koštunjavo voće poput, oraha, badema, lešnika, kao i kikirikija, imaće manje šanse da na tu vrstu hrane dobiju alergiju, zaključak je jednog najnovijeg naučnog istraživanja.

.

Istraživanje koje je pratilo navike u ishrani više od 8.000 dece i njihovih majki je objavljeno u žurnalu JAMA Pediatrics, a američki naučnici veruju da rano izlaganje ovoj hrani u utrobi majke proizvodi prirodnu toleranciju.

Međutim, ova tvrdnja se nalazi u konfliktu sa nekim drugim istraživanjima koja su pokazale rizik za pojavu nekih zdravstvenih problema, a trenutna preporuka za trudnice jeste da ne treba izbegavati orahe, ali da i u njihovom konzumiranju ne treba preterivati.

Stručnjaci su povodom ovih novih tumačenja sapštili da je izuzetno teško dati savet trudnicama kako da se ponašaju u tim slučajevima, osim kod onih za koje je ustanovljeno da su alergične i koje u svakoj situaciji treba da izbegavaju da ih jedu.

Autorka studije doktorka Lndzi Frejzer iz Bostona tvrdi da deca čije su majke u toku trudnoće jele orahe imaju za trećinu manje šanse da dobiju alergiju na neku od vrsta koštunjavog voća.

U njih spadaju orasi, bademi, pistaći, indijski i brazilski orah, lešnik, kao i kikiriki.

Ona tvrdi da knzumiranje oraha u trudoći može da štiti od pojave alergija u budućnosti, ali da m ožda postoje i neki drugi faktori koji to mogu da objasne.

Na primer, žene koje su jele orahe su takođe imale i zdravije navikeu ishrani, popout unosa velikih količina povrća i voća, a doktor Adam Foks, alergolog, rekao je da su nalazi istraživanje zanimljivi, ali ne i determinatni.

"Sa ovako kontradiktornim rezultatima u razaličitim istraživanjeima, trenutno je nemoguće sasvim pouzdano savetovati kako da se buduće majke ponašaju i da li i koliko oraha može da jede. Trenutne internacionalne smernice u tim slučejvima su da ih ne treba niti preporučivati niti izbegavati" kaže on.