"Partnerka postala mama, šta je postala premijerka?"

Francuska je ukinula reči "otac" i "majka", umesto njih, uvode se pojmovi "roditelj jedan" i roditelj dva".

foto: Prva TV
foto: Prva TV
.

U istoj nedelji, partnerka premijerke Ane Brnabić dobila je sina. Gde je Srbija u odnosu na svetske tendencije, kako LGBT osobe mogu dobiti decu i jesmo li bliže danu kada će im to biti dozvoljeno?

Ako je parnerka premijerke postala mama, šta je postala premijerka – o tome je bilo reči u Jutarnjem programu Prve televizije.

“Ja sam govorio da Ana nije postala ništa jer po našim zakonima trenutno, Ana i Milica su cimerke, a Ana najviše što može da postane je bebisiterka. Ona nema nikakva roditeljska prava. Ako raskinu, Milica odlazi, ako se ne daj Bože Milici nešto desi dete ide Miličinim roditeljima i njenim rođacima, Ana tu nema ništa, tako da to je to, to je trenutna realna situacija”, rekao je Predrag Azdejković, urednik gej magazina “Optimist”.

Milica Đurđević, potpredsednica Srpskog sabora Zavetnici, kaže da se taj pokret trudi da odbrani tradicionalne vrednosti.

“U našoj tradiciji je da se uvek radujemo rađanju deteta, i mi se radujemo svakakom novom životu. Ali saglasana sam sa stavom da naša zakonska regulative apsolutno ne prepoznaje takve momente, niti se može govoriti o roditelju jedan i roditelju dva. Mi imamo liberalne demokratije na zapadu koje takođe nisu usvojile zakon o istoplonim zajednicama koje mogu da usvajaju decu. Videćemo i da jedna Velika Britanija, Luksemburg, Švajcarska nisu ratifikovale Istanbulsku konvenciju. Mi se kao pokret trudimo da odbranimo neke vrednosti koje su isprobane, koje su tradicionalne”.