Tate u porođajnoj sali: Od brige oko telesnih tečnosti i kung-fu stiska, do rezanja pupčane vrpce

Slušali smo razna iskustva sa porođaja, ali skoro nikada iz muškog ugla. Pročitajte iskrene priče očeva iz porođajne sale.

Tata u porođajnoj sali, foto: Depositphotos
Tata u porođajnoj sali, foto: Depositphotos
.

U današnje vreme je sasvim uobičajeno da buduće tate prate svoje partnerke kroz porođaj. Povlačenje je gotovo nemoguće. Muškarci se često ne usude da iskažu vlastite sumnje: Hoću li ja to preživjeti? Mogu li izdržati gledajući svoju ženu u trudovima kako se muči? Ima li mnogo krvi? Ova pitanja muče kako žene, tako i muškarce. I kad si najspremniji, opet nisi spreman, i uvek ćeš naići na iznenađenja.

Donosimo vam iskustva očeva koji su bili na porođaju, šta ih je iznenadilo, pomaknulo, a čak i preplašilo tokom porodjaja. Od brige oko telesnih tečnosti, kung-fu stiska, do rezanja pupčane vrpce. Ovo su njihovi trenuci, a skupio ih je na jednom mestu Fatherly.com.

Shvatio sam da sam tata

"Prva buka koju je moja ćerka napravila upravo me je dovela u stvarnost. Sve dok nije izašla, 'imati dete' bila je samo vrsta apstraktnog koncepta. Kad je moja ćerka izašla i ispustila onaj prvi glasni krik, tada je sve postalo stvarno. Bila je stvarna. A ja sam stvarno bio tata." (Met, 37)

Ništa nije išlo prema planu

Zvučaću kao lenja guzica, ali ono što me izludilo je količina posla koju sam morao da obavim. Ili, zapravo, koliko se onog što se zapravo dogodilo u sali nije čak ni približilo našem 'planu rađanja'. Morao sam improvizovati. Morao sam se prilagoditi. I morao sam pratiti situaciju. Ja sam planer, pa sam bio u dilemi 'borba ili beg'. Srećom, nisam se ni smrzao ni pobegao. Sve u sali je čisti haos" (Lijam, 40)

Koliko tečnosti

"Nisam bio spreman za svu tu tečnost. Krv. Sluzni čep. Siguran sam da je tamo negde i piškila. Izgledalo je kao 'Mortal Kombat'. Znao sam da će biti krvi. Znao sam to. Ali nisam očekivao toliku količinu. Ono što me stvarno iznenadilo je taj 'nered', čak sam se zabrinuo da je moja žena povređena, ili da je nešto pošlo po zlu. Krv znači nešto loše, zar ne? Očito sam bio kukavica, jer su i majka i dete dobro." (Aron, 37)

Stisak moje žene

"Znaš šta me izluđivalo? Kung-fu stisak moje supruge. Rođenje našeg sina trajalo je dugo, a ja sam sve vreme držao ruke svoje žene. Svaki put kad bi trebalo da se napne, stisnula bi mi ruku kao da gnječi limenku piva. Nisam ništa govorio, ali su mi ruke i zglob bili puni modrica narednih nekoliko dana. Snaga trudne žene je stvarna, momci." (Geri, 44)

Količina kakice

"Kakica. Svugde. Nisam znao čija je čija. Kakica moje žene. Dečja kakica. Bar mislim da je bila - uopšte ne znam može li se beba pokakati. Ali bio sam spreman za tu oluju - čitao bih mnogo knjiga i blogova u kojima je pisalo da je uobičajeno da žena izgubi kontrolu tokom porođaja - ali mislim da na kraju ipak nisam bio dovoljno pripremljen'. (Kolin, 38)

"Dolazak" posteljice

"Oh, posteljica. Dolazi nakon bebe. Znao sam nešto o tome, ali potpuno sam zaboravio i nisam to očekivao. Naš sin je došao na svet, doktori su ga držali i pregledali. Sve je bilo u redu. Tada je sestra rekla: 'Još jednom!' Nismo očekivali blizance i bio sam potpuno zbunjen kada je napolje ispala ta krvava stvar nalik na mesnu veknu. Čak su nam ponudili da posteljicu zadržimo. Izgleda da je i to moguće." (Gaj, 41)

Sečenje pupčane vrpce

"Sečenje pupčane vrpce definitivno je bila najneprijatnija stvar. Povezana je i sa majkom i sa detetom, oseća se meso i jako je čvrsto. Kao ljudsko meso. Mislim, to i jeste ljudsko meso. I teško je iseći! Mislio sam da ću je samo preseći, ali to je više bilo poput pokušaja rezanja vešalice. Osećao sam se kao da sam ubadao oboje. Lekar i medicinske sestre su me uverili da u njoj nema živaca, i da ne mogu povrediti ni ženu ni bebu. Proverio sam na Vikipediji - to je istina." (Ben, 34)

Izvo: miss7mama.24sata.hr