Ova biljka donosi novac i sreću! Najbolja stvar: Uspeva čak i antitalentima!

Biljke prostoru daju dodatnu živost i lepotu. No, dok neki ljudi imaju čarobne prste kada je u pitanju briga o zelenilu, drugi imaju osećaj da je dovoljno da bace pogled na svoju biljku i da ona uvene.

Zamija je veoma zhavalna za održavanje, foto: Depositphotos
Zamija je veoma zhavalna za održavanje, foto: Depositphotos
.

Biljka s kojom se oko takvih stvari ne morate da brinete je - zamija. Prema feng šuiju ona u dom donosi sreću i novac, a njena velika prednost je činjenica da je briga za nju - laka.

Ova zimzelena biljka podreklom je iz Afrike, a zbog svog zanimljivog izgleda i lakog održavanja jako je popularna u uređenju domova. Naraste i do metar visine i ima više izdanaka u obliku stabljika na kojima su parovi zelenih listova - sjajnih, glatkih i čvrstih.

Zamija je veoma zhavalna za održavanje. Sve što treba da uradite je da pazite da nije direktno na suncu i da se temperatura na kojoj se nalazi ne spušta ispod 15 stepeni Celzijusovih. Optimalna temperatura za ovu biljku je od 18 do 24 stepena.

Trebalo bi da je zalivate otprilike jednom mesečno, pa čak i ređe. S vodom nikako ne preterujte jer zbog previše vode rizon počinje da truli, a listovi da žute.

Zamija se razmnožava deljenjem rizoma odnosno izdanka, listovima ili delovima stabljike, a prilikom razmnožavanja morate da budete strpljivi, jer se gromoljasti deo stvara jako sporo. Cveta od sredine leta do rane jeseni, a njen neobičan cvet nalazi se pri dnu stabljike.

Inače, radi se o biljci kojoj nije potrebna posebna mešavina zemlje kao drugim sukulentima i uspeva u supstratu koji ima više humusa.

Izvor: Zadovoljna.hr