Herpes može biti fatalan: Ne ližete cuclu i ne ljubite dete u usta

Naizgled bezazlene stvari poput poljupca bebe u usta ili čišćenje njene dude u vlastitim ustima, navike su kojih bi se trebalo rešiti - zbog sigurnosti i zdravlja deteta.

.

Događa se da beba, zbog toga što je roditelj ljubi u usta ili oliže cuclu koja je pala na pod, dobije opasne infekcije uzrokovane Humani herpes virusima tipa 1 ili 2 koje u nekim slučajevima rezultiraju teškim oštećenjima srca, mozga, jetre bubrega itd. Bilo je i slučajeva kada su deca podlegla infekciji.

"Herpesvirusne infekcije mogu ugroziti zdravlje deteta. Po pravilu: što je dete mlađe, to infekcije mogu biti opasnije. Naime što je imuni sastav nezreliji to je mogućnost borbe protiv ovih virusa slabija. Postoje 2 tipa virusa: Humani herpes virus tip 1 koji zahvata područje usta i Humani herpes virus tip 2 koji zahvata spolne organe", objasnio je poznati zagrebački pedijatar prof. dr sc. Milivoj Jovančević.

"Infekcije u novorođenačkom periodu mogu se uočiti u promenama na sluznicama i koži celog tela, teškim oštećenjima jetre, bubrega i srca, upalom mozga i moždanih ovojnica, gluvoćom, slepoćom i konvulzijama. Na sreću se ove infekcije retko događaju i treba pomenuti da su u 85 posto slučajeva uzrokovane genitalnim herpesom", dodao je.

Kaže da posebno velika opasnost postoji ako se majka zarazi virusom pri kraju trudnoće.

"Tada majka još nema antitela koja ograničavaju infekciju, a ni nerođeno dete još nije imalo prilike da putem posteljice dobije majčina antitela. Stoga se naročita pažnja posvećuje otkrivanju znakova genitalnog herpesa pre porođaja. Ako se otkrije, trudnoća se završava carskim rezom ili majka u zadnjem mesecu trudnoće dobija protivirusni lek", pojasnio je ovaj pedijatar.

"Na sreću, uzevši u obzir relativno visoku učestalost herpesvirusnih genitalnih infekcija broj obolele dece je vrlo mali. Među obolelima još je manji broj dece koja dobiju upalu mozga. Do sada sam u svojoj praksi imao troje dece", dodao je.

'Virus ostaje pritajen u koži'

"Kada je reč o herpesvirusnim infekcijama u području usta smatra se da je gotovo 50 posto populacije bilo zaraženo. Virus ostaje pritajen u koži a onda se u periodima oslabljenog imuniteta aktivira i izaziva karakteristične promene na koži i sluznici. Tada je verovatnoća za prenošenje virusa na drugu osobu značajno veći", pojasnio je dr Jovančević.

Upozorio je i koliko je važno ne ljubiti bebu u usta i suzdržati se od lizanja bebine cucle.

"U slučaju zaraze majci dojenčeta preporučuju se pojačane mere higijene ruku, korišćenje sredstava za dezinfekciju ruku i izbegavanje direktnog kontakta deteta sa kožnim promenama (ljubljenje, dodirivanje). Dosta česta je i roditeljska praksa lizanja cucle koja je pala na pod pre nego što je stave detetu u usta.  S obzirom na vrste i brojnost bakterija u ustima odrasle osobe ovu praksu treba napustiti, čime će se značajno smanjiti i šanse za prenos herpes virusa", savetovao je.

Primer devojčice kojoj je poljubac uzrokovao strašan osip

Jednogodišnja Kajla Merit iz Velike Britanije četiri dana se borila za život nakon što joj je neko iz porodice poljupcem preneo herpes. Devojčica je bila prekrivena bolnim ljubičastim osipom po celom telu.

Njeni roditelji Brogan Tomas i Conor Merit otišli su sa njom u bolnicu, jaukala je od bolova sve vreme. Lekari su je pregledali i dijagnostikovali ekcem herpeticumuzrokovan virusom herpesa.

Dobila je dve terapije antibiotika i nekoliko specijalnih krema za kožu i, na sreću, oporavila se.

"Kada su mi lekari rekli koliko je to opasno, plakala sam i plakala misleći kako smo je mogli izgubiti zauvek zbog običnog poljupca. Nismo mogli da verujemo da se sve to dogodilo zbog jednog poljupca. Lekari su nam rekli da bebe imaju slabije razvijen imunitet i da nismo sa njom brzo došli u bolnicu, moglo je biti kobno", rekla je njena majka.

Dodala je da ih je plač njihovog deteta naterao da požure u bolnicu jer nije zvučao kao inače, plakala je nekako drugačije.

"Plakala je toliko snažno da sam znala da uzrok može biti samo jaka bol. Bili smo kod kuće i nameravala sam da je okupam kada sam ugledala osip na koži", dodala je mama, a preneo tada Daily Mail.

'Ne ljubite decu u usta da im ne prenesete bakterije'

Finski naučnici saUniverziteta Oulu upozorili su roditelje da svoje bebe ne ljube u usta da im ne bi preneli štetne bakterije koje mogu da dovedu do dentalnih problema i učine im štetu na zubima.

Kažu da čak i deljenje iste kašike sa svojim detetom može da izazove te probleme jer se bakterije prenose pljuvačkom koja može biti i na kašici. Glavni krivac za pojavu karijesa je bakterija Streptococcus mutans, a sam razvoj karijesa je zapravo infekcija.

Ovu bakteriju svojoj deci najčešće prenose majke, nešto manje očevi. Zubna gleđ na prvim zubićima kod dece je vrlo osetljiva pa je tako podložnija nastanku karijesa. Osim spomenute bakterije, na razvoj karijesa može da utiče i genetika, nehigijena usne šupljine, previše slatke hrane i pića.

Australijski stomatolog dr Majkl Čong, takođe je upozorio da ljubljenje deteta u usta i deljenje pribora za jelo mogu biti veoma opasni. On zbog toga promoviše ideju da roditelji obave pregled usne šupljine pre nego što poljube svoju bebu u usta ili podele kašiku sa njom.

Izvor: 24sata.hr