Sredite stan za tili čas: Četiri pravila brzinskog čišćenja!

Olakšajte sebi svakodnevne poslove čišćenja i pobrinite se da ono što kraće traje. Ukoliko želite da očistite kuću na brzinu, ova četiri osnovna pravila olakšaće vam svakodnevne muke!

.

1. Budite organizovani i neka vam sva potrebna sredstva budu pri ruci

Kanta za vodu, sunđere i krpe, kao i sredstva za čišćenje, držite na preglednom i lako dostupnom mestu. Svejedno je da li ih držite u kuhinji ili kupatilu, važno je da ne budu skrivene negde u zapećku, odakle će vas mrzeti da ih izvlačite. Kao što radnici na gradilištu, imaju pojas s alatom kako bi im on stalno bio pri ruci, tako i vi bi trebalo da imate lako dostupan "alat" za posao čišćenja. To znači da bi, kad krenete da čistite, bilo dobro da sva potrebna sredstva stavite u jednu kanticu ili u lavor i ponesete ih sa sobom.

Ovo je naročito pametno ako imate veliku kuću. Zamislite samo da sobarice u hotelima moraju nakon svake sobe da se vraćaju u skladište po određeno sredstvo ili krpu. Isto tako, zaboravljanje određenog sredstva za čišćenje ili njegovo odlaganje nakon što ste ga upotrebili, pa vraćanje da ga ponovo uzmete, nepotrebno vam oduzima dragoceno vreme. To se možda čini kao dva - tri minuta, ali pomnožite to s brojem puta koliko ste to učinili i videćete da možda tako gubite mnogo vremena.

Prihvatite ovo pravilo i uštedećete i vreme i energiju. Možete da napravite i spisak zadataka čišćenja koje morate da obavite, pa shodno tome napravite prioritete. 

2. Čistite od vrha prema dnu

Ovo pravilo se primenjuje na sve što čistite u svom domu. Nije bitno da li se radi o detaljnom čišćenju ili površinskom održavanju. Svakog posla latite se od vrha prema dnu. Ovo se odnosi i na čišćenje frižidera, brisanje prašine s polica, pranje kuhinjskih elemenata, pranja prozora ili šta god već – uvek čistite od vrha i napredujte prema dnu. Što znači – podovi su poslednji.

Zašto na vrhu? Zato što je zakon gravitacije jako jednostavan – sva prljavština i prašina padaju naniže kako čistite. Možda ste jedna od onih žena koja prvo usisava, ali to i nije pametno. Prvo obrišite prašinu, pa tek onda usisavajte jer usisavač uvlači svu prašinu i prljavštinu, osim ako nemate onaj usisavač koji vraća vazduh van.

Čišćenje od vrha tako vas tera da više pažnje obratite na vaše plafone, vrhove zidova, vrata i okvira vrata. To su često područja koja previdimo jer više pažnje obraćamo na stvari koje su nam u nivou očiju. Čišćenje od vrha prema dnu tera nas da obratimo pažnju na celu prostoriju i temeljnije je počistimo. Osim toga, organizovaniji smo nego da čistimo malo gore, malo dole, a i štedimo vreme. 

3. Prostoriju "obradite" kružno i istovremeno se bavite samo jednom odajom 

Kod čišćenja je svaki korak bitan, iako se možda ne čini tako. Što ste neorganizovaniji i što se više "razletite" na više strana, to ćete lošije obaviti posao. Napravite plan i držite ga se. S čišćenjem krenite s jedne strane prostorije i napredujte prema drugom kraju. Tako vam ništa neće promaći i drugi put ćete imati manje posla, a i sve ćete brže obaviti.

I nemojte zaboraviti gde ste stali ako zazvoni telefon ili morate da dovršite ručak. A ako uz sebe imate i sve što vam je potrebno, nećete morati da odlazite do kupatila po sredstvo za čišćenje, pa se nećete ni zbuniti gde ste stali s čišćenjem.

4. Nemojte čistiti ono što je već čisto

Možda vam se ovo čini kao očigledno, ali ljudi često neka područja u kući previše čiste. Na primer, koliko vas očisti cela balkonska vrata kad primeti otisak prsta ili ruke vašeg deteta na njima? Često mislite: "Pa ne oduzima mi toliko više vremena da očistim cela vrata. Nekoliko minuta više?". Ali zapamtite nekoliko minuta za ovo, nekoliko minuta za ono i vreme se nakupilo. Očistite samo zaprljani deo i krenite dalje. Možete da "uštedite" sate ako očistite samo zaprljano područje, a preko drugih pređete samo vlažnom krpom.

Na primer, prašinu ne morate stalno da brišete antistatičkim ili nekim drugim sredstvom za čišćenje. Za održavanje je dobra i antistatička peruška (brisko/praško) za brisanje prašine s teleskopskim drškom, a prašinu detaljno obrišite ili operite jednom u dve nedelje. Još jedan primer: ako u kući imate tuš ili kupatilo koje retko koristite - pa nećete je valjda svaki puta detaljno čistiti? Samo je malo prebrišite univerzalnim sredstvom za čišćenje i biće spremno za upotrebu.

Najbolji način kako da ne čistite ono što je već čisto je jednostavan, samo se zapitajte: "Koliko je ovo prljavo i gde se nalazi? Da li je potrebno temeljno čišćenje ili samo održavanje?" Ako nije prljavo, krenite samo dalje na one stvari kojima je potrebna vaša ruka.

Izvor: Žena.hr