Dom i porodica

Pet razloga da istog trenutka krenete na sankanje sa svojim mališanima

Sankanje ne donosi samo zabavu, već i mnoge dobrobiti za decu i odrasle.

25.01.2019. - 09:49h

Nije samo leto rezervisano za porodično uživanje. Kada se stvori snežni pokrivač, idealno je vreme da sa mališanima krenete u avanturu, provedete dragoceno vreme napolju, rekreirate se i kreirate najlepše zajedničke uspomene.

Sankanje je aktivnost koju obožavaju sva deca, a ni roditelji nisu ravnodušni. Potajni smešak na licima svih nas je uvek "pratilac" ove zabavne aktivnosti. Pored zabave, sankanje ima ogromne dobrobiti za decu i njihov razvoj, ali i za same roditelje.

1. Pokretanje čitavog tela

Sankanje je odlična aktivnost ne samo za decu, nego i za roditelje. Jedan sat sankanja, odnosno stalne aktivnosti kraj deteta koje uključuje vuču uzbrdo nakon spuštanja, utrošiće 300 kalorija kod osobe od 60 kilograma. Kako se povećava težina roditelja, povećava se i potrošnja kalorija, pa je ovo idealna vežba za čitavo telo, ukoliko je jedna od vaših novogodišnjih odluka bio rad na sebi i svom telu. Osim toga, aktivni su mišići čitavog tela - dok vučete sanke, istovremeno rade mišići nogu, ruku, zadnjice i trbušni mišić

2. Boravak na svežem vazduhu

Ništa manje nije važan ni boravak na svežem vazduhu, koji idu ruku pod ruku sa sankanjem. To je prilika da se i roditelji i deca odvoje od ekrana i sedelačkog načina života, i zaista udahnu svež vazduh. Ako imate priliku da odete na sankanje izvan grada, tim bolje, jer će i kvalitet vazduha biti bolji. Boravak na hladnoći ima i brojne prednosti – od toga da bolje spavamo, sagorevamo više kalorija, pa sve do toga da pomaže u borbi s infekcijama i doprinosi boljem opštem osećanju. 

3. Razvoj koordinacije pokreta

Deca u ranom i srednjem detinjstvu još uvek nemaju razvijenu koordinaciju pokreta u onolikoj mjeri kao što je to kod odraslih. I upravo je zato sankanje odlična aktivnost koja može doprineti razvoju koordinacije. Iako će bez sumnje biti zabijanja u drvo, u drugu decu i u slučajne predmete na putu, dete će s vremenom postajati sve bolje u zaobilženju prepreka i učenju kako može koristiti svoje telo u te svrhe. Naučiće kako da stane sa sankama, kako da promeni smer i kako da izbegne sudaranja. Vrhunac toga događa se oko desete godine detetovog života.

4. Razvoj socijalnih veština

Osim ako ne idete na izolovano mesto za sankanje ili brdo iza svoje kuće, vrlo je velika verovatnoća da ćete tokom sankanja naići na brojnu drugu decu i roditelje. Upravo je to prilika da dete nauči kako da se ponaša u takvim situacijama. Podučite ga kako i zašto treba čekati u redu na svoje vreme za spuštanje, kako se treba ponašati prema drugima koji takođe čekaju, zašto je opasno udarati svojim sankama u drugu decu i slično.

5. Stvaranje veze između deteta i roditelja

Odlazak na sankanje uključuje čitav proces, od zajedničkog spremanja za izlazak, samog odlaska na sankanje, vežbe u kojoj ste većinu vremena usko vezani uz svoje dete, i podučavanje razvijanju socijalnih veština. Upravo zato se tokom ove aktivnosti učvršćuje veza između roditelja i deteta. Kako bi ona išla u pravom smeru, izbegavajte vikanje i situacije koje će kod deteta stvoriti stres i uzrokovati suze. Čak i ako padne i zaprlja se od glave do pete, to je samo deo života s kojim mora da nauči da se nosi. Vi budite tu kao podrška, i na čitavo iskustvo sankanja gledajte sa smeškom. Uostalom, snežne radosti su kratkog veka i zato ih iskoristite najbolje što možete.

Izvor: yumama.com / zadovoljna.hr