Dom i porodica

Zelene "srećonoše": Ovih 12 biljaka u život donose novac, zdravlje i ljubav

U feng šuiju, drevnoj kineskoj veštini uređivanja životnog prostora, veoma važnu ulogu imaju biljke. Ovih 12 "zelenih srećonoša" istovremeno su i moćni prečišćivači, koji uklanjaju toksine iz vazduha i smanjuju štetna zračenja.

21.01.2019. - 11:14h

1. Bambus palma energetski uravnotežuje prostor i uklanja štetne hemijske sastave: formaldehide, ksilene, toluene i slično.

2. Veruje se da "pachira" ili drvo novca donosi sreću osobi koja je uzgaja. Preporučuje se da okupite više ovih drvaca zajedno, a srećni brojevi su tri ili pet.

3. Fikus gumijevac je biljka zaobljenih listova koji se u feng šuiju smatraju “vodičima“ dobre energije. Ova biljka je simbol sreće i obilja.

4. Spatifilijum, koji je poznat i kao mirni ljiljan, često se naziva ženskom srećom. Ova biljka uspeva i pod veštačkim osvetljenjem, a za kancelariju je prikladna i zato što prečišćava vazduh od hemijskih sastava i uklanja zračenje monitora.

5. Krasula, čiji su uobičajeni nazivi drvo novca ili drvo žada, posebno je cenjena zbog ovalnih listova koji podsećaju na kovanice. Prema feng šuiju, biljke okruglastih listova najbolje su srećonoše. Krasula se tradicionalno poklanja za uspeh u poslu. Da bi “prizvala“ napredak i uspeh, treba je smestiti blizu ulaznih vrata.

6. Orhideje su drevni ljubavni simboli. Smatra se da privlače ljubav, produbljuju prijateljstva i umiruju dušu. Stari Grci povezivali su orhideje s plodnošću, što ih čini odličnim darom za novopečene roditelje.

7. Kažu da bršljan omekšava i skreće s puta energetske “otrovne strelice“ u prostoru. Bršljan i doslovno čisti od otrova, smanjujući u vazduhu količinu benzena, toluena, ksilena, formaldehida i slično.

8. Bostonska paprat takođe čuva od štetne “hemije“. Ova viseća biljka idealna je za popunjavanje uglova u prostorijama, ali i kao pozdrav dobrodošlice na ulazu u dom.

9. Zeleni ljiljan je viseća biljka koja takođe prečišćava vazduh. To njeno svojstvo posebno je korisno ako je smeštena u blizini peći na drva ili kamina.

10. Filodendron uspeva i na prirodnoj i na veštačkoj svetlosti. Njegovi srcoliki listovi predstavljaju element vatre koja može da unese pozitivne emocije u tamna i hladna područja u domu.

11. Za ukrasni slak s lepim cvetovima u obliku zvona, veruje se da donosi mir i sreću, a ukoliko stavite njegovo seme ispod jastuka, navodno ćete mirno spavati i imati lep dan.

12. Lokvanj je simbol čistoće i srca otvorenog prema ljubavi, sreći i dobroti.

Da biste održavali pozitivnu energiju ovih biljaka, preporučuje se redovno uklanjanje uvelih cvetova i orezivanje odumrlih delova biljke. Najbolje ih je smestiti na istok i jugoistok.

Izvor: Zadovoljna.hr