Ličnost deteta zavisi od toga da li je najstarije, srednje ili najmlađe

Verujete li da usmerenost ka uspehu, harmoniji u svojoj okolini ili zabavi ima veze sa tim da li ste prvorođeno, drugorođeno ili možda trećerođeno dete...

.

Idete na putovanje sa starijim bratom ili sestrom? Koji od ova tri scenarija najviše podseća na priču iz vaše porodice?

1. Planirate putovanje nedeljama unapred: rezervišete hotel, restorane, servisirate automobil i sipate gorivo do vrha i planirate svako stajanje i odmor tokom putovanja.
2. Žurite jutro pred put pokušavajući da sve stvari dovedete u red. To izgleda tako što samo nabacujete stvari u kofer u poslednjem trenutku, a ukoliko ste vi vozač, nadate se da negde uz put ima benzinska pumpa na kojoj ćete sipati gorivo u vaš potpuno prazan rezervoar.
3. Porodično putovanje, zvuči odlično! Samo krećete na put bez velike prethodne pripreme. Sve što unapred pripremate jesu vicevi i smešne priče i zanimljiva iskustva. Usput jedete sve one grickalice koji je pripremio vaš stariji brat ili sestra, a onda još shvatate da u mestu u koje putujete morate da kupite kaput koji ste zaboravili da ponesete.

Ukoliko se uklapate u prvu priču verovatno ste najstarije dete, ukoliko se uklapate u drugu verovatno ste srednje dete, dok ukoliko je treća priča ona koja najviše odgovara vama, verovatno ste najmlađe dete u prodici.

Bitno je da li ste prvorođeno, drugorođeno ili trećerođeno dete

Pojedini naučnici veruju da je redosled u rađanju bitan, a neki od naučnika čak tvrde da redosled bitan onoliko koliko je bitna i genetika.
"Iz mog naučnog iskustva mogu da tvrdim da kada je više dece u porodici, ona nemaju "iste" roditelje. To znači da iako svi žive pod istim krovom ni u jednom slučaju se roditelji ne ponašaju prema deci na potpuno jednak način. Tako će se destiti da ukoliko je jedno dete u porodici ono koje se brine o roditeljima, drugo će uzeti neku drugu ulogu na primer onog deteta koji više zarađuje ili ga odlikuje veliki uspeh" kaže dr. Gejl Gros specijalista u istraživanju ponašanja ljudi.

Drugačiji smo roditelji našoj deci

Kada roditelji dobiju svoje prvo dete, oni tada sve rade do detalja: Iz minuta u minut zaviriuju u krevetac i proveravaju da li beba diše, redovno sterilišu flašicu... Prvo dete je jedino dete u porodici kojem su roditelji bili potpuno posvećeni i koje je imalo apsolutno svu njihovu pažnju. Sva druga deca pažnju moraju da dele.

Drugorođeno dete obično je pod dominacijom starijeg brata ili sestre koji se sa njim uvek takmiči. Takođe roditelji već imaju iskustva sa prvim detetom tako da su fleksibilniji prema svakom sledećem detetu. Tako druga beba veoma rano uči da zavodi i da nastupa.

Onaj koji ređa uspehe, tvorac mira i onaj koji živi život pun zabave

Dok je najstarije dete ono koje je nadmoćno, krase ga mnogobrojne veštine i stalno ređa uspehe, drugo dete je ono koje uvek razume i trudi se da uspostavi harmoniju, a sve u cilju da na sebe privuče pažnju. To da li ste se rodili prvi, drugi i ili treći veoma utiče na ličnost.

Prvorođeno dete: Ređa uspehe

Sva prvorođena deca imaju zajedničke osobine i to imaju mnogo više sličnosti nego što ih imaju sa svojom mlađom braćom ili sestrama. S obzirom da imaju svu pažnju roditelja oni su previše odgovorni, uvek sa smernim ponašanjem, a najčešće predstavljaju male kopije svojih mama i tata.

Tako da ukoliko ste najstarije dete vi dominirate, perfekcionista ste i "koristite sav kiseonik" iz prostorije u kojoj boravite. Veoma lako možete imati uspešnu karijeru u pravu, medicini... Kao svoj roditelj samo u manjem telu, pokušavate da dominirate nad svojom braćom ili sestrama.

A onda kada se pojavi drugo dete nastaje tragedija jer prvorođeno gubi svoj tron, a pažnja koja je bila potpuno usmerena na do tada jedino dete deli se na još nekoga.

Srednje dete: Tvorac mira

Ako ste srednje dete onda ste verovatno puni razumevanje, lako sarađujete sa svima i veoma ste fleksibilni, ali i takmičarskog duha. Veoma je verovatno da ćete oko sebe stvoriti krug bliskih prijatelja na koje ćete gledati kao na svoju proširenu porodicu.

Srednje dete uvek dobija najmanje pažnje svojih roditelja, pa se za njihovu pažnju uvek bore. Mnogi veoma uspešni ljudi poput Abrahama Linkolna, Džona Kenedija, Vinstona čerčila, Bila Gejtsa, Donalda Trampa i Stiva Forbsa bili su ili su i dalje srednje dete. Srednja deca veoma su dobra u poslovima u kojima treba dosta pregovarati i imaju odličnu sposobnost privlačenja pažnje zato najčešće imaju veoma uspešne karijere.

Najmlađe dete: Dete koje živi život žurki i zabava

Roditelji su već veoma sigurni u ono što treba da rade kada najmlađe dete stigne u porodični dom. To zanči da ne provode mnogo vremena nad krevecom i ne obraćaju previše pažnje na bebu, jer svoju pažnju podjednako dele na svako dete. Zato su najmlađa deca ona koja su puna šarma i koja veoma lako znaju da se uvuku pod kožu svakome.

Ono što je karakteristično za najmlađu decu jeste da ona naspram svojih starijih braće i sestara imaju mnogo više slobode i zato su nezavisniji i samostalniji. Najmlađe i najstarije dete imaju dosta sličnosti jer su i jedni i drugi duže vremena imali osećaj posebnosti.

Najmlađa deca najčešće svoje karijere ostvaruju u javnim poslovima kao glumci, komičari, pisci, režiseri... Neretko se odlučuju i za poslove doktora i nastavnika.

Zato što roditelji nisu toliko bili oko najmlađe dece ona na dalje u životu očekuju mnogo slobode, ali ne i odgovornosti.

Jedinac

Ukoliko ste jedino dete onda odrastate okruženi odraslima i zato često imate veoma zrela razmišljanja. S obzirom da jedinci dosta vremena provode sami oni su veoma kreativni i sigurni u svoju samostalnost.
Jedinci imaju veoma jake veze sa prijateljima koji su takođe jedino dete u porodici, ali i sa prvorođenom decom i najmlađom decom u porodici.

Roditelji: Upoznajte svoje dete

Za svakog roditelja veoma je bitno da dobro upozna svoje dete. Jer mnogo bitnije od toga kada je koje dete rođeno je to kakvu atmosferu u domu stvarate. Deca moraju odrastati u pozitivnoj atmosferi sa osećajem sigurnosti. Tako što ćete razumeti ličnost i temperament svakog vašeg deteta moći ćete lakše da organizujete njegovu atmosferu ali i iskoristite njegov sav potencijal.
Svako dete će od svog roditelja zahtevati da mu dopusti da sam kreira svoju sudbinu koja god njihova uloga u porodici bila, svaki roditelj mora da bude tu da podrži svoje dete na njegovom samostalnom životnom putovanju.