Dobar odnos svekrve i snaje - veće šanse za razvod braka!

Ukoliko se muškarci dobro slažu sa taštom, brak će im trajati, ali ukoliko žena ima korektne odnose sa svekrvom to je formula za razvod braka.

.

Parovi koji su učestvovali u istraživanju imali su između 25 i 37 godina i bili su samo jednu godinu u braku, a istraživanje je započeto 1986. godine. Teri Orbuč, koja je vodila istraživanje zatražila je od parova da ocenama od jedan do četiri rangiraju svoj odnos sa taštom odnosno svekrvom, a ona je te odnose pratila narednih 26 godina.
Prema rečima profesorke Orbuč, za brak je prilično važno da se suprug slaže sa taštom jer taj odnos povezuje i same bračne parove.

Studija sprovedena u SAD pokazala je zaista zanimljive rezultate. Naime, dobar odnos zeta i tašte pozitivno utiče na brak, pa se šanse za izbegavanje razvoda braka povećavaju za čak 20 odsto, međutim dobar odnos žene i svekrve ima uticaj u sasvim suprotnom smeru pa se u tom slučaju šanse za razvod povećavaju za 20 odsto, prenosi "Dejli mejl".

Naučnici sa Univerziteta u Mičigenu smatraju da žene koje se dobro slažu sa svojim svekrvama teže određuju granice, ali muškarci pak nemaju tih problema. Oni su tokom istraživanja posmatrali 373 bračna para tokom 26 godina, a na kraju su otkrili kako najčešće opstaju oni brakovi u kojima se muškarac trudi da ima što bolji odnos sa taštom. Kod žena je ova situacija pomalo drugačij.

- Zato što su odnosi i veze ženama jako bitni, njihov identitet kao supruge i majke je ključna stvar za žene. Žene interpretiraju reči i postupke svojih svekrva pa to utiče na njihov identitet kao supruge i majke. Žene bi trebalo da budu pažljive oko otkrivanja detalja o svom braku i nauče da poštuju granice, a muškarci da svoje tašte tretiraju kao važne osobe - navodi Orbuč.

Izvor: superzena