Pet saveta kako da povećate sreću vašeg deteta

Srećnija deca imaju zdravije međuljudske odnose, bolji su u školi i kasnije na poslu i duže žive. Evo šta vi možete uraditi da bi veše dete bilo srećnije.

.

Ohrabrite dete da daje

U istraživanju rađenom 2012. godine u Americi sa mališanima, vođa tima istraživača Lara Aki došla je do rezultata da su deca srećnija kada poklone nekom nešto nego kada prime poklon.
Naravno i kod učenja dece da daju treba biti pažljiv kaže naučnica Aki.
"Ukoliko forsirate ljude da daju to može kod njih ubiti emocionalni osećaj nagrađivanja. Posle obavljenih istraživanja došli smo do rezultata da su ljudi mnogo srećniji kada imaju osećaj da su nekome pomogli tako što su mu dali nešto".
Zato podsećajte decu o trenucima kada su bili velikodušni, i dopustite da se prisete koliko su tada bili srećni.

Izgradite njihove socijalne veze

Na Univerzitetu "Brutush Columbia" 2010. godine urađeno je istraživanje koje je pokazalo da deca koja imajupodršku svoje okoline, a to znači od nastavnika, trenera, dadilja i prijatelja su mnogo srećnija i imaju zdraviji pogled na sebe i na svet.
Veze između dece i njihovog okruženja najčešće se stvaraju prirodno, ali ukoliko vaš mališan ima problem u stvaranju prijateljstava vi se tu morate umešati.
Najbolje bi bilo da svom detetu i njegovom drugaru date zajednički zadatak koji će oni kroz igru rešavati, kao što je na primer sklapanje Lego kockica.

Vežbajte zahvalnost

Veoma dobra stvar za vežbanje zahvalnosti kod vašeg deteta jeste da ono napravi svoj dnevnik u koji će upisivati sve ono zbog čega misle da su srećnci. Ovakvo pisanje kod deteta će razvijati pozitivno razmišljanje i učiti ih u tome da u budućnosti lakše spoznaju šta je to što ih čini srećnim.
Još jedan način za vežbanje zahvalnosti ali i sreće kod deteta jeste da sami za stolom pre večere započnete razgovor o tome koji vam je svima najbolji deo dana. Ukoliko ne pred večeru, onda to možete raditi kada dete stavite u krevet da spava.
Ovakve vežbe su veoma važne jer je Džef Froš sa Hofstra univerziteta u Njujorku 2011. godine otkrio da su zahvalnija deca i srećnija.

Ograničite grickalice i brzu hranu

Grickalice i brza hrana veoma su nezdravi pa bi i inače trebalo da budu u smanjenoj količini na dečijem jelovniku, a najbolje bi bilo da ih potpuno izbacite.
Sreća vašeg deteta je još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo da ovakvu vrstu hrane potpuno da izbacite iz njegove ishrane. Istraživanje rađeno u Britaniji 2012. godine pokazalo je da deca uzrasta od 10 do 15 godina koja jedu nezdravu hranu - grickalice i brzu hranu nisu srećna.
Zato neka vam ne bude teško da za svoje mališane pripremate zdrave obroke kod kuće. Ukoliko vaše dete bude jelo samo lošu hranu kada malo odraste možete se suočavati sa negativnim posledicama i u zdravlju i sreći deteta.

Pričajte optimistično

Kao što je rekao Gandi: "Budi promena koju želiš u svetu", moramo biti svesni da je ponašanje deteta proizvod dela roditelja. Deca su kao mali sunđeri i njihova mišljenja i verovanja su onakva kakvi se drugi ponašaju prema njima.