Odakle vrebaju otrovi u kući

Otvori za ventilaciju, voda iz slavine, sredstva za čišćenje doma, šamponi, kao i odeća od veštačkih materijala, zbog toksičnih sastojaka, mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

.

Jako dobro pazite na to šta i kako jedete, redovno se krećete i mislite da živite zdravo – ali šta je sa vašim domom, da li vam je ikada palo na pamet da je možda upravo on toksičan?

Verovali ili ne, u gotovo svakom domu može da se pronađe visok procenat otrova, počevši od filtera za ventilaciju, pa sve do kozmetike i zato je krajnje vreme da obratite pažnju i na to.

Ventilacija

Ljudi provode više od 80 posto vremena u zatvorenom prostoru u kojem vazduh može da bude zagađeniji od onog napolju. Savremeni stanovi dizajnirani su tako da budu energetski efikasniji, što znači da nema puno ventilacije, pa prašina, grinje i perut kućnih ljubimaca ostaju zatvoreni, a to znatno pogoršava bolesti poput alergije i astme. Zato je jako važno da redovno, odnosno svaka tri meseca, menjate i čistite filtere uređaja za klimatizaciju i ventilaciju da zagađivači poput polena ne bi ostajali u zatvorenom prostoru. Tepisi   Tepisi, pogotovo oni od zida do zida, takođe mogu da sadrže velike količine prašine, peruti i plesni. Kada prospete sok, iako ste očistili mrlju, taj deo tepiha postaje vrlo plodno tlo za razvoj plesni. Mali tepisi su u tom slučaju bolji izbor, jer ih je mnogo lakše pomeriti, očistiti, dobro osušiti i vratiti.

Voda iz slavine

Olovo, hlor i pesticidi vrlo lako mogu da zagade ono što se nađe u sudoperi, zato dobro razmislite o filteru. Nije loša ideja da testirate vodu iz slavine u vašem domu. Takođe, filtere je potrebno redovno menjati, a stare nemojte da bacate u smeće, jer zbog olova i drugih hemikalija mogu da zagade podzemne vode.

Odeća

Odevni predmeti izrađeni od sintetičkih materijala poput veštačke svile, poliestera i elastina napravljeni su ili se tretiraju otrovnim hemikalijama poput formaldehida da se ne bi zgužvali i naborali. Formaldehid je svojevremeno bio povezivan sa razvojem raka pluća, zato je svakako preporučljivo da odaberete odeću od prirodnih materijala, kao što su pamuk, svila, konoplja ili organska vuna.

Šamponi

Mnogi šamponi sadrže sulfate, a sastojci odgovorni za penušanje šampona takođe su deo i deterdženata za pranje veša, ali najgore je to što uopšte ne pomažu da kosa ili odeća budu čisti, već ih čini krhkima. Najbolje je da birate proizvode bez sulfata, parabena i mirisa, koji su napravljeni od prirodnih sastojaka, na primer crvenog grejpfruta i eteričnog ulja pomorandže.

Sredstva za čišćenje

Mnogobrojna sredstva za čišćenje imaju veštačke mirise koji mogu da iritiraju plućai da pogoršaju astmu i alergije. Da biste to izbegli, imajte na umu da u kuhinji sigurno imate dovoljno sastojaka koji neće da naškode vašem zdravlju, a jednako su delotvorni poput kupljenih proizvoda.

Pomešajte u boci sa raspršivačem jabukovo sirće sa destilovanom vodom, pa time zamenite kupovna sredstva za čišćenje stakala. Takođe, limun uspešno uklanja mrlje od tvrde vode, a soda bikarbona je super za ribanje lonaca.

Pranje i sušenje odeće

Velik uticaj na naše zdravlje ima način na koji se brinemo o odeći. Kada god ste oprali i u mašini za sušenje veša osušili određeni proizvod, to je imalo veći uticaj na okolinu, nego sam proces proizvodnje određenog odevnog predmeta.

Energiju, ali i količinu otrova možete da uštedite/smanjite ako manje koristite mašinu za sušenje veša, a češće prostirite veš i ostavljate ga da se osuši na svežem vazduhu.

Posuđe

Posuđe za koje se hrana ne lepi vrlo je praktično prilikom kuvanja, ali činjenica je da je ono prepuno hemikalija povezanih sa pojavom karcinoma. Da bi keramičko posuđe bilo lakše očistiti, pecite hranu na srednje jakoj vatri i izbegavajte visoke temperature da ne bi zagorela. Vruć tiganj nemojte da polijete hladnom vodom nakon pečenja, jer će ga to oštetiti. Umesto toga, po površini pospite sodu bikarbonu i očistite sunđerom.

Prosečan Amerikanac svakog dana koristi oko10 do 15 proizvoda za ličnu negu sa ukupno 126 različitih sastojaka. Te hemikalije se u organizam ulaze kroz kožu i krvotok, što može da ima otrovno dejstvo na organe.

Najčešće se u njima nalaze parabeni, razarači hormona kao što su DEA, MEA i TEA, mirisi, mineralna ulja i propilen glikol. Baš kao što čitate sastav namirnica, tako bi trebalo da postupate i sa kozmetičkim proizvodima. Odaberite one sa eteričnim uljima, lekovitim biljem i prirodnim konzervansima, vitaminima i antioksidansima.

Nered

Organizovan i uredan dom vodi jasnijem umu i zdravijem telu, dok gomilanje stvari otežava razmišljanje, ali je i znatno teže da očistite takav prostor, pa on postaje plodno tlo za razmnožavanje bakterija koje uzrokuju brojne bolesti. Rešenje je da izbacite nepotrebne stvari iz kuće, uključujući stare kućne aparate koje više ne koristite.

Izvor: zadovoljna.ba