Kako da jelka duže traje

Kada jelku unesete u topli dom, temperaturna promena često uzrokuje prerano opadanje iglica, a želeli biste da vam traje bar do 13. januara. Da se to ne bi dogodilo ili da zelena boja ne poprimi smeđe nijanse, nipošto nemojte da je držite u blizini grejnih tela. Najizdržljivija je nordijska jelka, dok srebrna smreka, iako prelepa, veoma loše podnosi toplotu.

.

Iz britanskog udruženja za sadnju novogodišnjih jelki tvrde da isečena jelka može da potraje do šest nedelja. Prvi korak je da, kada je unesete, stablo skratite za 1,5 cm, a zatim ga potopite u vodu. Redovno dolivajte svežu vodu i obogaćujte je sa nekoliko kapi slatke limunade, šećer će da joj pomogne da duže traje i sprečiće opadanje iglica. Limun ima moć da uništi bakterije i gljivice u vodi, kao i neprijatan miris.

Brzo propadanje jelke sprečiće i metalni novčići i aspirin. Zbog salicilna kiseline biće izdržljivija, a bakar u novčićima ima antibakterijska svojstva.

Opadanje iglica usporićete i ako drvo odozdo poprskate lakom za kosu, ali ako planirate da stavljate ukrasne lampice, izbegavajte ga jer je zapaljiv. Za otpornost jelke važno je i koje boje su lampice, jer drveće pomoću njih obavlja veštačku fotosintezu i dobija energiju. Birajte one sa LED osvetljenjem jer ne greje jako, a svetlo je najbolje da bude bele boje.

Korpu sa voćem, naročito onu u kojoj su banane, držite dalje od jelke jer ovo voće ispušta gas etilen koji ubrzava opadanje iglica.

Izvor: Novosti