Sigurno niste znali da i ovo ima rok trajanja

Kada čujemo reči rok trajanja, odmah pomislimo na pokvarenu hranu i ostale namirnice, ali nisu samo one opasne za naše zdravlje.

.

Inside Edition Huffington Posta otkriva da nema samo hrana rok trajanja, već i ostale stvari koje svakodnevno koristimo u svojim domovima, od kozmetike do jastuka ili pak kućnih aparata.

Jastuci i dušeci

Ponekad uopšte ne razmišljamo o tome da su jastuci i dušeci izuzetno važni za naše zdravlje i bolji san. Za kvalitetne dušeke vredi pravilo da ih možemo koristiti desetak godina, ali ako su ulegnuti i izgubili su formu, treba ih zameniti i pre. Nemojte zaboraviti da se i u dušecima i jastucima sakupljaju grinje, te ćelije kože koje otpadaju dok spavamo uz znoj. Niste sigurni trebate li zameniti jastuk. Napravite test i presavijte ga napola. Ako se sam vrati u prvobitan položaj, jastuk je još dobar za korišćenje. Verovatno niste nikada o tome razmišljali, ali peškiri koje stalno koristite takođe imaju rok trajanja – dve do pet godina.

Kozmetika i nega

Stručnjaci kažu da četkice za zube treba zameniti svaka tri meseca. Mnoge žene ne znaju da, primera radi, i maskara ima isti rok trajanja, a većina proizvoda za čišćenje i negu lica vrede maksimalno šest meseci. Staru šminku bacite jer je prepuna bakterija, dakle opasna za zdravlje. Sav make-up čvršćeg sastava poput pudera u kamenu ili ruža možete koristiti maksimalno dve godine, a sve što je tečno ne više od šest meseci.