Držite ljubimce podalje od jelki

Kako zaštititi prazničnu dekoraciju i četvoronošce u stanu? Igre oko ukrašenog drveta mogu da budu vrlo opasne. Mačje šape posebno su osetljive na oštrije iglice četinara.

.

 

Novogodišnja euforija nešto je drugačija iz ugla pseće i mačje korpe - jelka u stanu kod nekih pasa probudiće instinkt obeležavanja teritorije, dok su ukrasi na granama pravi izazov za mačje vratolomije. Spas od radoznalih „ekspedicija“ u kojim stradaju i jelke i ljubimci treba potražiti u posebnom uređenju prostora tokom praznika.

Prirodnu jelku treba, pre svega, zaštititi već od korena, pa omotač od aluminijumske folije često odvrati mačke u nameri da zariju nokte u stablo. Nije naodmet ni prekrivanje saksije, da se kuce ne bi upustile u bespotrebno kopanje po zemlji. Psi, naročito mužjaci, su skloni i mokrenju kraj jelke, a njuškanje i obilaženje prvo su upozorenje da će se noga naći u vazduhu. Redovno izvođenje u šetnju i prepreke u vidu ogradica često su jedini spas da mezimac ne doda i svoj „ukras“ na novogodišnje drvo.

Dekoraciju donjih redova grana treba izbegavati, kao najdostupnijih za mačju igru, dok se ribarskim koncem potpuno diskretno može vezati stablo za uglove ćoška, koji je najidealniji za poziciju jelke. Preporučljivo je ukloniti sav nameštaj u okolini, dok su ukrasi nalik na poznate igračke ili pravi slatkiši „mamci za nevolju“. Miris limuna je prilično odbojan za mačke, pa malo posute note po granama uspešno su sredstvo u borbi za opstanak celovite jelke.

UMERENO S HRANOM
Obilni obroci za ljubimce, takođe, mogu izmestiti slavlje sa praznične trpeze za veterinarski sto. Želja da se sa „najboljim prijateljem“ podeli masna i začinjena hrana kao novogodišnji poklon, nikako nije preporučljiva. Takođe, pseća činija nije kanta za otpatke, jer sitne koske i ostaci hrane sa sumljivim rokom trajanja mogu izazvati ozbiljne stomačne tegobe. Naročit oprez preporučuje se u vreme posta, kada mezimac može da se dočepa ostatka ribe i pogubinih kostiju iz đubreta.

Osim poprilične štete koju mezimici mogu da ostave nakon bezazlene igre, česte su i povrede. Mačje šape posebno su osetljive na oštrije iglice četinara, pa treba povesti računa o izboru jelke. Što je drvo više, veća je opasnost od povreda. Veštačke jelke će čak mnogo bolje poslužiti u domu sa kućnim ljubimcem, jer iglice nisu opasne samo na dodir. Mace i kuce vole da ih grickaju, a ulja iglica četinara su blago toksična i mogu izazvati iritaciju usana. Čest pokazatelj trovanja je i nekontrolisano baljenje ili čak i povraćanje.

Zanimljivi ukrasi se, takođe, mogu naći na „meniju“ ljubimaca, naročito kada su u pitanju radoznali štenci. Kada je „zalogaj“ veći, jedino rešenje je operativni metod, a velike povrede mogu izazvati i krhotine staklenih ukrasa u crevima.

Međutim, ako je mezimac pod stalnim nadzorom, nevolje se mogu izbeći. Veoma je važno da ljubimci ne ostaju sami u prostoriji sa jelkom, a zabranjen pristup tokom noći osiguraće svim ukućanima miran san

Izvor: Novosti