Kakva igra odgovara vašem detetu

U toku igranja svako dete otkriva novi i zanimljivi svet oko sebe. Posmatranjem deteta dok se igra možete da zaključite koje veštine mu idu od ruke, ali i koje su najbolje aktivnosti za vaše dete.

.

Pogledajte koje su igre stručnjaci izdvojili kao veoma bitne za vaše dete i to po periodu njihovog odrastanja.

Igranje u društvu

Interakcija s vama i drugima je vrlo važna u prvim godinama života deteta. Bebe jako vole da se smeškaju i da vas gledaju. Malo starije bebe najviše vole da se igraju skrivanja.

Predmeti za igranje

Lupanje, hvatanje, dodirivanje ustima, bacanje i drugi načini eksperimentiranja s predmetima oko sebe je najbolji način igranja za decu od petog do desetog meseca života.

Funkcionalno i reprezentativno igranje

Pretvaranje da zna da koristi predmete koji su mu poznati na pravilan način (kao što je guranje kolica i drugih predmeta na točkiće …) su najzanimljiviji deci između prvog i drugog rođendana. To je uzrokovano bujanjem njihove mašte.

Rano simbolično igranje

Ovaj način igranja, najučestaliji oko drugog rođendana, je stvaranje nečega od ničega. Vaše dete može da se igra raznim kutijama zamišljajući da je to automobil (pri tome čak proizvoditi zvukove motora) ili pak da se pravi da pije kafu, a zapravo pije sok.

Igranje uloga

Oko trećeg rođendana vaše dete će polako početi da se igra različitih uloga. Pretvaraće se da je doktor, učitelj, ili pak roditelj.

Kako se najbolje može izvući korist iz igre za vaše dete?

Neka igranje bude mnogo više od klasičnog igranja igračkama. Igranje je u stvari svaka aktivnost u kojoj vaše dete uživa koja najčešće uključuje ljude, predmete i pokret. Sve od pravljenja balončića od pene, pevanja pesama, „brčkanja“ u kadi i jurenja po sobama računa se kao igranje.
Vaše aktivno učestvovanje u igri vašeg deteta će dete dodatno učiniti srećnim. Razgovarajte s detetom za vreme igre i na taj način podstaknite razvijanje njegovih govornih veština.
Zaustavite igranje ako primetite da je dete nemirno, umorno ili da mu je jednostavno dosadilo.