Zašto bebe imaju loš san?

Naučnici sa Univerziteta Kolorado navode da razlog nemirnog i lošeg sna bebe moglo da bude prerano stavljanje bebe u krevetac na spavanje.

.

Naučnici objašnjavaju da se raniji odlazak na spavanje roditeljima čini kao dobra ideja jer misle da će tako dobiti više vremena za sebe. Međutim to ima kontra efekat. Deca zbog takvog rasporeda leže budna satima i počinju  da poveujui odlazak u krevet sa nemirom i uzbuđenjem, umesto sa odmorom. Zbog toga se ona češće bude i imaju ružne snove. Takođe, neretko se kod beba zbog toga stvara otpor prema spavanju, i mnogo im više prija spavanje s roditeljima nego u krevecu.

Istraživanje rađeno sa decom od 30 do 36 meseci pokazalo je da količina svetla i psihičko stanje deteta određuju i nivo hormona melatonina koji ima funkciju regulisanja osećaja pospanosti. Naučnici su kod malenih ispitanika merili nivo melatonina u različitim vremenskim intervalima pre spavanja.

Došli su do rezultada da ukoliko bi roditelji sačekali dva sata duže da dete stve u krevetić, ono bi u proseku zaspalo za pola sata

U slučajevima gde su roditelji odmah stavljali dete na spavanje, mališanima je trebalo više vremena da se uspavaju. Takođe oni su se naknadno čeće budili.

- Dok odrasli imaju slobodu izbora u koje vreme će leći u krevet, deca ga nemaju.Opšete prihvaćeno pravilo je da što je dete umornije, veća je verojatnoćai da će ranije zaspati, ali i bolje spavati - kaže profesorka Monik Leburžoa, autorka studije.