Kuhinja po Feng Shui-ju

Po Feng Shui-ju kuhinja je simbol zdravlja i blagostanja ukućana. To je mesto gde se priprema hrana, a kako hrana održava život, kuhinja simbolizuje ljubav, ishranu, znanje, zdravlje - sve ono što život znači! Samim tim kuhinja predstavlja i najbitniju prostoriju u domu! Zbog toga smo izdvojili nekoliko Feng Shui pravila i saveta koji vam mogu pomoći u uređenju vaše kuhinje.

.

U kuhinji su zastupljena dva elementa – VODA i VATRA. Nažalost, u bliskom susretu deluju destruktivno i zato je preporučljivo da ih, koliko je to moguće, razdvojimo. VODI pripadaju sudopera, frižider, zamrzivač i mašina za sudove. VATRI pripadaju šporet, mikrotalasna, bojler. Najidealniji raspored bi bio kada ova dva elementa ne bi bila smeštena jedan kraj drugog, jedan iznad drugog ili jedan preko puta drugog. 

-Oštri uglovi i neravnine nisu dobri, jer uzrokuju disharmoniju, zato ih dobro sakrijte. Glatke površine na kojima nema nereda održavaće u kuhinji dobru energiju. 

-Kuhinjski elementi bi uvek trebalo da se budu zatvoreni. 

- Kuhinja mora uvek biti čista, uredna, provetrena i dobro osvetljena. 

- Svi aparati koji se koriste moraju biti uvek ispravni. 

- Preporučena boja je zelena, kao i druge svetle boje. 

- Najbolji materijal za izradu kuhinje je drvo, dok se radni stolovi od metala ne preporučuju. Takođe imajte u vidu da je plastika VATRA, a da taj element već preovlađuje kuhinjom. 

- Jedno od glavnih pravila koje važi u Feng Shui-ju je da prostorije ne budu prenatrpane, tako da se potrudite da vam police ne budu zatrpane svim i svačim. 

- Oštre predmete držite sakrivene u fiokama. Noževe stavite u fioke ili ih držite u kutijama za noževe.

- Ukoliko imate prozor, potrudite se da sudopera bude ispod njega. 

- Feng Shui stručnajci skreću pažnju da je izuzetno bitan položaj šporeta. On mora biti postavljen tako da osoba koja kuva nije okrenuta leđima ka ulazu, znači da u svakom trenutku vidi ko ulazi; ne sme biti na severozapadu, direktno ispod prozora ili noseće grede, niti na istom zidu sa wc školjkom ili krevetom. 

Ukoliko je vaša kuhinja već napravljena i ne postoji mogućnost da premestite šporet, nemojte se brinuti. Postoje i Feng Shui “lekovi”, koji mogu ublažiti neke situacije: 

- Ako je šporet okrenut ka zidu i nemate mogućnost bočnog pogleda ka ulazu, postavite ogledalo iznad njega kako biste videli ko ulazi, ili zakačite neko zvonce na ulazu kako biste bili upozoreni da je neko ušao. 

- Ako nemate mogućnost da izmenite raspored šporeta, frižidera i sudopere, pa su jedan pored drugog ili preko puta, možete da uradite sledeće: stavite između njih neku šarenu posudu ili figuru od keramičkih pločica u zelenoj ili svetlo plavoj boji, na zid između njih. 

- Postavite zelenu ili plavu podnu prostirku. 

- Prekrijte ceo pod zelenim ili plavim pločicama. 

- Osnovno pravilo što se tiče biljaka je da imaju zaobljene i mesnate listove i da izbegavate kaktuse, sušeno i plastično cveće. Kao preporuka za kuhinju je bambus ili začinsko bilje, koje možete zasaditi u male saksijice ili ih staviti da vise u korpicama. 

Izvor: Super žena