Znate li zašto bebe tako "ukusno" mirišu?

Novorođene bebe toliko slatko mirišu… da naprosto poželimo da ih pojedemo. Nije ni čudo! Najnovija studija objavljena u “Frontiers in Psychology” objašnjava da miris novorođenčeta majkama, ali i drugim ženama, aktivira iste centre u mozgu koji se uključuju kad se pred nama nalazi omiljena poslastica, poput čokolade. Ali za svaki slučaj da napomenemo, ovo ne znači da su bebe za jelo!

.

Istraživači su ekstrahovali “bebinu aromu” iz benkica dece stare samo dva dana i dali su ih dvema grupama žena da ih pomirišu. U prvoj grupi su bile dame koje su se u nekom trenutku svog života ostvarile kao majke, a u drugoj one koje još uvek nisu rađale.

Bez obzira na to da li imaju decu ili ne, sve žene su reagovale isto!

"Miris novorođenčeta aktivira centar za nagrađivanje u mozgu, isti onaj koji se aktivira kada se pred nama nalazi ukusna hrana, kada znamo da će nam se upravo nešto lepo desiti ili kod narkomana koji se sprema da uzme drogu", objašnjava jedan od autora istraživanja, Johan Frazneli sa Univerziteta u Montrealu.

Ipak, reakcija je bila daleko jača kada su benkice “njuškale” žene koje su majke.

"Moguće je da sam porođaj izaziva tako jake hormonalne promene koje doživotno utiču na centar za zadovoljstvo u mozgu. Međutim, postoji šansa da u svemu tome veliku ulogu ima i pozitivno majčinsko iskustvo", smatra Frazneli.

Nažalost, u ovo istraživanje nisu bili uključeni i muškarci, a bilo bi veoma zanimljivo saznati kako oni reaguju na mirise beba.