Kako boja zidova utiče na vaše raspoloženje?

Ako razmišljate o krečenju stana, znajte da boje itekako utiču na vaše raspoloženje. Kada provodite duže vremena u prostoriji određene boje, ona će uticati na vaše raspoloženje, ali i na vaše misli. Uskladite boju sa namenom prostorije!

.

1. Crvena

Poznato je da crvena podiže nivo energije u sobi. Ovo je odlična boja za dnevnu sobu ili trpezariju zato što će okupiti ljude i inspirisati ih da započnu konverzaciju. Crvena boja takođe podstiče apetit! Takođe je dobra za ulaze, jer ostavlja snažan prvi utisak. Crvena se ne preporučuje u spavaćim sobama ili bilo kojoj drugoj sobi gde želite da se opustite i ušuškate.

2. Žuta

Žuta simoboliše sunce i budi osećanje sreće. Ovu boju je najbolje koristiti za male površine ili kao akcenat u nekoj prostoriji. Iako se ova boja smatra veselom, žuta može da im ai neke negativne uticaje. Od svih boja, žuta najviše smeta očima i može da podstakne frustracije i bes. Ne preporučuje se za spavaće sobe i neke studije su čak pokazale da će bebe plakati više u žutoj sobi nego u sobi bilo koje druge boje.

3. Plava

Plava je boja nas opušta više od svih drugih boja. Plava boja je poznata po tome da snižava krvni pritisak, usporava disanje i rad srca. Zbog toga se smatra smirujućom bojom, što je čini idealnom za spavaću sobu i kupatilo. Plava boja takođe povećava produkciju, jer smiruje mozak i povećava kreativnost i zato je idealna za kancelarije. Izbegavajte da koristite ovu boju u dnevnoj sobi, kuhinji ili drugim sobama gde nameravate da budete aktivniji. Umirujući efekat u ovim prostorijama može da učini da se osećate usporeno, čak i depresivno. Budite oprezni i prilikom biranja nijanse plave, pošto neke nijanse mogu da učine prostor hladnijim.

4. Zelena

Zelena je boja prirode i smatra se da najviše odmara oči, a deluje i osvežavajuće i opuštajuće. Zelena je veoma kompleksna boja i ima puno nijansi, ali kad se koristi pravilno stvara osećaj spokojstva. Čisto zelena je sveža i živahna, dok maslinasto zelena i tamniji tonovi mogu biti depresivni. Paselno zelena može biti opuštajuća, a žuto zelena je enegrična, ali može biti isuviše dominantna, ako je cela soba u ovoj boji. U zavisnosti od nijanse, ova boja može da se koristi u svakoj prostoriji u stanu.

5. Ljubičasta

Ljubičasta je kombinacija crvene i plave, što omogućava idealnu ravnotežu između povišene svesti i umirujućeg efekta. Tamno ljubičasta je dramatična i povezuje se sa luksuzom. Svetlije varijante ljubičaste, boja lavande ili jorgovana, daju osećaj odmornosti isto kao i plava boja, ali bez rizika da se osećate hladno. Tamno ljubičasta je idealna boja za radni prostor, dok je svetlo ljubičasta pogodna za dečju sobu.

6. Narandžasta

Narandžasta stimuliše osećaj uzbuđenja i entuzijazma. Kao i i kod crvene boje, kada uđete u narandžastu sobu odmah osetite ukupan porast energije. Kada boravite u narandžastoj sobi osećate se uzbuđeno i entuzijastično šta god da radite u tom trenutku. Zato je ova boja odlična za prostorije u kojima se rade vežbe. S druge tsrane, anarandžasta boja je potpuno pogrešan izbor za spavaću ili dnevnu sobu.

7. Neutralne boje

U neutralne boje spada crna, siva, bela i baron. Crna predstavlja moć i eleganciju, a takođe može biti od pomoći da se prostoru da dubina. Bela odiše čistoćom i jednostavnošću i obezbeđuje čistu pozadinu za druge boje. Baron i bež su postale nezaobilazne kao spoj drugih boja u poslednjih nekoliko godina. Ljudi ih koriste da bi postigli prirodni ambijent u prostoriji. Budite oprezni prilikom korišćenja neutralnih boja, jer daju osećaj skromnosti.

Izvor: B92.net/superžena