Svetski dan deteta

Ukoliko ste od jutros ušli na "Google" stranu, niste mogli a da ne primetite simpatičnu ilustraciju nasmejanih dečijih lica. Ako kliknete na istu, saznali ste da je danas Svetski dan deteta.

.

Davne 1959. Generalna skupština UN-a usvojila je Deklaraciju o pravima deteta, a trideset godina kasnije usvojena je i Konvencija o pravima deteta.

Skupština UN-a proglasila je još 1954. godine Svetski dan dece pa je preporučila svim državama članicama da utvrde Međunarodni dan dece, ali da države same odrede dan i način koji je pojedinoj državi odgovara za obeležavanje.

Organizacija Prijatelji dece Srbije podseća državne, nevladine institucije, organizacije, pojedince da deca u Srbiji i dalje žive u atmosferi porasta siromaštva i nasilja, pada kvaliteta obrazovanja, zdravstvene zaštite i manjka sadržaja koji podstiču zdrav razvoj, kreativnost, stvaralaštvo, toleranciju...

Svako drugo dete u uzrastu do 14 godina doživelo je neki oblik nasilja u porodici ili u školi, a 13,7 odsto je siromašno, podseća organizacija Prijatelji dece Srbije.

U SC "Olimp-Zvezdara" je od jutros od 9.30 časova organizovana manifestacija povodom Svetskog dana deteta.

Ovim povodom kragujevački Centar za razvoj usluga socijalne zaštite "Kneginja Ljubica" takođe organizuje izložbu crteža dece korisnika prihvatilišta i dnevnih boravaka na temu "Moj Superheroj 2". Izložba će biti otvorena u 19 h.