Udovci i udovice u povećanom riziku posle gubitka partnera

Prva tri meseca udovištva su najopasnija za preživelog supružnika i u tom razdoblju najveći je rizik od smrti, pokazalo je istraživanje naučnika Univerziteta Harvard.

.

"Moguće je da se radi o mehanizmu vezanom uz žalovanje ili da nega

bolesnog partnera rezultira bolešću preživelog ili da s progresijom bolesti supružnika onaj koji vodi brigu o njemu prestaje da vodi računa o vlastitom zdravlju", kaže vođa istraživanja S.V. Subramanian.

Za potrebe istraživanja naučnici su proučili podatke 26.000 Amerikanaca starijih od 50 godina koje je prikupio univerzitet u Mičigenu tokom dve godine, piše portal Pliva.

Oni su se usredsredili na 12.000 ispitanika koji su bili u braku i pratili ih

tokom 10 godina, u okviru čega je utvrđeno da je u razdoblju obuhvaćenom istraživanjem umrlo ukupno 2.912 osoba, od čega je

njih 2.373 iza sebe ostavilo udovicu ili udovca, dok je preostalih 539 umrlo kad su već bili udovci ili udovice.

Od tog broja 50 ih je umrlo u okviru tri meseca od smrti supružnika, 26 ih je umrlo 3 do 6 meseci posle smrti bračnog partnera, a 44 ih je umrlo 6 do 12 meseci posle smrti partnera.

U proseku su udovci i udovice imali veće šanse od smrti od osoba čiji su bračni partneri još bili živi, a rizik smrti za udovce i udovice u prva tri meseca udovičstva bio je 66 odsto veći u odnosu na ostalu populaciju.

Prilikom istraživanja nije uočeno da postoji razlika u povećanim rizicima za smrt prema polovima.