Karavan "Koraci za zdravu trudnoću"

Karavan “Koraci za zdravu trudnoću” koji će promovisati zdrave stilove života i pružiti trudnicama sve neophodne informacije o sigurnoj, bezbednoj i pravilnoj trudnoći u narednih šest meseci biće organizovan u 10 gradova Srbije. Da li treba više da jedem, da li smem da se sunčam, da se šišam... česte su nedoumice trudnica. Odgovore će moći da dobiju kada karavan "Koraci za zdravu trudnoću" stigne u njihov grad.

.

U narednih šest meseci u 10 gradova Srbije biće organizovan karavan ''Koraci za zdravu trudnoću" koji će promovisati zdrave stilove života i pružiti trudnicama sve neophodne informacije o sigurnoj, bezbednoj i pravilnoj trudnoći.

"Prema statističkim podacima, naša nacija polako izumire i zato treba podržati hrabre žene koje su se u ovako teškoj ekonomskoj situaciji odvažile da postanu majke", rekla je na konferenciji za novinare u Kliničkom centru Srbije, supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić.

Svake godine izgubimo jednu varoš

Srbija zbog negativnog prirodnog priraštaja svake godine izgubi varošicu od 30.000 stanovnika. Smrtnost porodilja i dece mlađe od sedam godina još uvek je visoka u odnosu na zemlje EU i zemlje u okruženju.

"U Srbiji je 2006. godine bilo 75.000 porođaja, a 2012. je taj broj smanjen na 65.000. Takođe, godišnje bude više od 4.200 prevremenih porođaja, a u Srbiji je najveći broj pobačaja u odnosu na zemlje u Evropi", rekla je direktorka projekta "Koraci za zdravu trudnoću" Mima Fazlagi.

Ona je objasnila da je cilj projekta da se o trudnoći govori kao o zdravlju i da se radi na preventivi.

"Samo u ovoj klinici godišnje se porodi oko 7.000 žena, a više od 2.500 porođaja obavi se carskim rezom", rekao je direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Aleksandar Stefanović.