Previše gledanja televizije uzrokuje depresiju

Ako deca provode previše vremena gledajući televiziju ili sedeći za kompjuterom, mogu postati depresivna, pokazalo je nedavno istraživanje. Istraživači navode da postoji povezanost između vremena provedenog pred ekranom i nižeg samopouzdanja kod dece.

.

Britanska deca koja provedu većinu vremena gledajući televiziju ili sedeći za kompjuterom imaju manje samopouzdanja i više emocionalnih problema, tvrdi jedna britanska studija.

Ako deca provode mnogo vremena pred ekranom - duže od 4 sata dnevno - veoma je verovatno da će imati problema sa anksioznošću ili depresijom ili će im biti teže da uspostave odnose sa drugom decom. Što više vremena deca provode pred ekranima, to imaju manje vremena za fizičku
aktivnost i socijalnu interakciju sa prijateljima i porodicom, koja je ključni faktor za lečenje anksioznosti. Socijalna interakcija putem interneta ili preko mobilnog telefona ne može zameniti kontakt licem u lice. Studija je došla do sledećih zaključaka:

1) PREVIŠE TELEVIZIJE UZROKUJE AGRESIJU

Ako dete provodi mnogo vremena pred ekranom i ako je mnogo izloženo medijima (televizor u spavaćoj sobi), osećaće se kao da nije prihvaćeno u društvu i osećaće se usamljenije, imaće problema sa vladanjem i agresijom.

2) DOBRO PONAŠANJE REŠAVA FIZIČKA AKTIVNOST

Fizička aktivnost povećava koncentraciju, izgrađuje pozitivnije socijalno ponašanje (dete je, na primer, finije prema svom drugu iz razreda i spremnije da reši sporove sa njim), pa se dete oseća voljeno među vršnjacima.

3) DOBAR DORUČAK ZA BOLJE UČENJE

Dobar doručak je veoma bitan, jer poboljšava memoriju deteta, pa ono lakše uči.

4) KOMPJUTERSKE IGRICE UVOD U DEPRESIJU

Deca koja više vremena provode za kompjuterom igrajući igrice sklonija su neraspoloženju, anksioznosti i depresiji.