Da deca budu srećnija

Roditelji se trude da im deca budu dobro obučena, nahranjena, da idu u najbolje škole, da uče jezike, da se bave sportom ali ponekad zaborave da decu nauče da budu srećna. Ova kratka uputstva će pomoći roditeljim šta je to što može njihove mališane naučiti da budu srećni, što je veliki kapital za život.

.

Pevanje i igranje

Deca vole da pevaju, pevuše, bilo kad i bilo gde. Deca vole da igraju. Nemojte ih sputavati, zapevajte i zaigrajte i vi sa njima.

Instikti

Deca ne provode puno vremena razmišaljući da li su doneli pravu odluku, jer idu za svojim instiktima. Zato ne brinite, već će tokom života naučiti da razmišljaju mudro.

Deda Mraz

Deca veruju. Mala deca veruju u Deda Mraza, vile, babaroge. Nemojte ih sputavati, razvijajte njihovu maštu.

Sadašnjost

Deca žive u sadašnjem trenutku a ne u prošlosti. Ne brinu o budućnosti, nije dobro opterećivati ih onim što je bilo ili im pretiti onim što će se desiti.

Kreativnost

Deca vole da crtaju, seckaju, reckaju, da stvaraju. Nađite im se kada to reše da rade, videćete kako je opuštajuće i veselo.

Istina

Deca kažu ono što misle. Ništa ne skrivaju jer su već rekli sve što je bilo potrebno. Oni ne znaju za diskriminaciju, sve doh ih ne naučimo drugačije.

Mirisanje

O, kako je to čarobno. Deca znaju da zastanu i pomirišu cvet, da pojure za leptirom ili pticom. To je prava radost života.

Uzbuđenje

Deca znaju šta je uzbuđenje, znaju da se obraduju, da se ushite, baš poput Sunđer Boba. Znače im i male stvari, što je, priznaćete, umeće življenja.

Posvećenost

Deca su često toliko zadubljena u ono što rade da ne čuji kada ih zovete i ne primećuju šta se oko njih dešava. Psiholog Mihaly Czikszentmihalyi tvrdi da je potpuno uključivanje u neku aktivnost tajna sreće.

Stare stvari

Deci nije važno da uvek dobijaju nešto novo. Detetovi omiljeni filmovi su oni koje su videli barem 15 puta. Njihove omiljene knjige su one koje su im pročitane više puta. Ako imaju omiljenu majicu želeće da je nose svaki dan. Odrasli su opsednuti novim.

Komplimenti

Deca znaju da na pravi način prihvate kompliment. Kada date detetu kompliment, verovatno će odgovoriti "hvala" ili "znam".