Zdravi obroci za školsku decu

Iako su danas školski obroci u skladu s pravilima zdrave ishrane, to ni na koji način ne garantuje da će vašem detetu biti prihvatljivi. Upravo je iz tog razloga možda najbolje rešenje da hranu za školu pripremate kod kuće, posebno ako to postane zabava za sve.

.

Za početak, svaki roditelj bi trebalo da motiviše svoje dete da postane aktivni učesnik u kupovini namirnica. Prilikom kupovine, mesto u korpi trebalo bi da ima isključivo hrana koja na 100 g sadrži manje od 5 g masnoće i 15 g šećera. Decu, naravno, treba naučiti da i sami čitaju specifikacije proizvoda.

Uvedite u praksu da vaš radoznali školarac svake nedelje proba jednu vrstu voća, po sopstvenom izboru. Svakako, tokom šetnje supermarketom izbegavajte one police s čokoladama, keksom i gaziranim sokovima, jer ćete dete na taj način poštedeti teških iskušenja.

Po povratku kući dozvolite detetu da učestvuje u pripremi svog školskog obroka, kojem je preporučljivo dodati flašicu vode ili mleko. Gazirani sokovi, kao ni oni voćni koji najčešće sadrže popriličnu količinu šećera, nikako nisu dobar izbor.

Što se sendviča tiče, umesto peciva od belog brašna, obavezno bi trebalo uvesti u ishranu peciva od integralnog brašna, koja će detetu omogućiti dodatnu količinu vlakana i osećaj sitosti.

Nekoliko ideja za zdrave i ukusne sendviče:

- Nemasno hladno meso (manje od 5 g masnoće na količinu 30 g). Napomena: hladno meso može imati veliku količinu kalcijuma, pa je bolje upotrebiti ono što je ostalo od kuvane (sveže, neobrađene) živine, govedine, ili tanko narezane svinjetine.

- Tunjevina iz konzerve takođe je dobar izbor, koja mora biti ili potpuno nemasna ili barem s manje masnoće, ali tu treba biti oprezan s majonezom.

- Puter od kikirikija ulazi u uži izbor zbog relativno visoke količine nezasićenih, zdravih masnoća koje ne povećavaju nivo holesterola u krvi.

- Sir se dodaje kako bi se omogućila dodatna količina kalcijuma, posebno ako dete ne voli da pije mleko.

- U zdrave prelive za sendviče ubrajaju se kečap, senf i nemasni dresing za salate.

Zdrava alternativa može biti i hleb punjen povrćem, svežim ili sa žara (poželjno je dodati malo maslinovog ulja ili feta sira, ako dete to voli) ili hleb punjen sirom i namazom. Ili još bolje, kod kuće se mogu napraviti domaće tortilje, koje se premažu nemasnim namazom i napune po sopstvenom izboru.

Jedna od mogućnosti je tortilja s gril piletinom (ili kriškama ćuretine), malo struganog sira, nemasnog namaza, ili dresinga, dok se za slatku voćnu varijantu, tortiljom premazanom puterom od kikirikija ili marmeladom može omotati banana.

Uvek je dobro spakovati i neko voće, bez obzira da li je u pitanju sveže voće, voćni miks ili komadići sušenog voća. Dobar je izbor i sveže povrće, kao što su šargarepa ili krastavci, koje se može praktično spakovati s nekim zdravim sosom.

Takođe ne možete pogrešiti s voćnim jogurtom, krekerima ili kolačićima od pirinča.

Naravno, pre svega, potrebno je da odvojite nešto novca za kupovinu torbice ili kutije za transport hrane, i to s termo zaštitom kako bi hrana duže zadržala svežinu.

Na kraju, potrebno je da na prvom roditeljskom sastanku saznate sve o mogućnostima ishrane u školi i napomenete odgovornim osobama da je deci neophodna zdrava ishrana, koja će sadržati veće količine voća i povrća.

b92.net/superžena