Dom i porodica

Kako da sačuvate prijatan i svež miris vašeg doma?

Prijatan miris u kući ili stanu je jedna od onih stvari zbog kojih još više volimo svoj dom. Miris koji poseduje naš dom ima jači uticaj na nas nego dekor.
28.10.2013. - 14:21h

Koji su to faktori koji utiču na miris našeg doma, na svežinu atmosfere? Šta doprinosi neprijatnim mirisima? Evo nekoliko saveta kako da vaš dom uvek miriše sveže. 

Otkrijte izvor neprijatnog mirisa 

Postoje različiti izvori koji mogu doprineti neprijatnom mirisu vašeg doma: kućni ljubimci, vlaga, plesan, starost, hrana, loša cirkulacija vazduha, dim, stari tepih i dr. S obzirom na to da verovatno već neko vreme živite u tom prostoru, možda ste se navikli na prisutni miris, ali uvek možete pitati nekog od vaših prijatelja ili komšija da vam kažu kakav miris osete kad dođu kod vas. 

Jednom kad ste otkrili uzrok, odnosno izvor neprijatnog mirisa, sledite sledeća uputstva: 

Plesniv miris 

Ako je vlaga i miris plesni uzrokovan starošću kuće ili stana, razmislite o tome da nanesete svežu boju na zidove, da promenite tapete ili renovirate drvene podove. Ako miris dolazi od starog nameštaja, operite ga dubinski ili ga promenite. Plesnive mirise u domu zbog starosti kuće ili stana je najteže ukloniti. 

Kućni ljubimci 

Ako imate kućnog ljubimca, neugodan miris možda dolazi iz njegovog jastuka za spavanje, možda se ispiškio po tepihu, a vi niste dobro očistili, a nekad je u pitanju sam miris životinje. Pokušajte da redovno čistite jastuke i ležajeve vaših kućnih ljubimaca, a ako imate tepihe, čistite i njih. Za uklanjanje mirisa pomaže i dečji puder na tekstilnim površinama gde borave kućni ljubimci. 

Hrana i kuvanje 

Vaše svakodnevno kuvanje može ostaviti neprijatan miris u domu. To ne znači da morate promeniti svoje navike po pitanju kuvanja, ali moraćete da promenite rutinu čišćenja kuhinje. Ako imate aspirator redovno ga koristite i održavajte. Redovno bacajte đubre, pogotovo ako ste unutra bacili nešto što neprijatno miriše. 

Loša cirkulacija vazduha i dim cigarete 

I jedno i drugo možete rešiti tako što ćete redovno otvarati prozore i puštati unutra svež vazduh. Što se tiče pušenja, najbolje bi bilo da ne pušite u kući. Imajte na umu da dim cigarete godinama ostaje u nameštaju. 

Ako želite da uvek imate svežinu u vašem domu bez neprijatnih mirisa, morate imati na umu da je potrebno redovno i detaljno čišćenje i provetravanje. Osećaćete se mnogo bolje u domu u kom se ne šire neprijatni mirisi.