Jeste li znali da i ovo poboljšava mogućnost začeća?

Žene koje žele da zatrudne mogu drastično da poboljšaju verovatnost začeća ako spavaju između sedam i osam sati noću, tvrde naučnici. Uredan raspored – odlazak u krevet u isto vreme i svakodnevno buđenje u isto vreme - može značajno da poveća stope uspeha, piše Mail Online.

.

Naučnici veruju da količina sna menja visine određenih hormona koji utiču na plodnost, te da sumnjaju da su navike spavanja snažno povezane sa stilom života, uključujući prehranu, vežbanje i navike pijenja koje na kraju utiču na reproduktivne sposobnosti.

U studiji sprovedenoj na 656 žena koje su se podvrgnule veštačkoj oplodnji, utvrđeno je da su žene koje su spavale između sedam i osam sati imale 25 posto veću verovatnoću da zatrudne od onih koje su spavale devet ili više sati. Jednako tako su imale 15 posto veću verovatnoću da zatrudne od žena koje su spavale manje od sedam sati noću.

Godinama stručnjaci savetuju odraslim osobama da spavaju između sedam i devet sati svake noći, budući da se tako smanjuje rizik od srčanih bolesti, određenih vrsta raka, pa čak i demencije. Ali do sada je vrlo malo istraživanja proučavalo dejstvo sna na plodnost.

Previše sna, objašnjavaju, povećava visinu hormona prolaktina koji utiče na plodnost, dok će žene koje premalo spavaju beležiti više visine hormona stresa poput kortizola, koji imaju sličan negativan uticaj na reproduktivne sposobnosti.

Dodaje se da san, kao i izloženost svetlu, ima značajan uticaj na reproduktivne funkcije kod životinja.