Osveživači prostora uzrokuju defekte kod beba!

Neki osveživači sadrže ftalate, a izloženost ovom otrovu navodno smanjuje nivo testosterona i smanjuje proizvodnju sperme. Ftalati su najčešći uzročnici astme i alergije. Pre nego što u utičnicu prikačite neki osveživač, poprskate prostor ili upalite mirišljave sveće, dobro razmislite.

.

Osveživači sadrže ftalate koji navodno stvaraju reproduktivne anomalije, a mogu da uzrokuju trajne defekte kod novorođenčadi!

Izloženost ovom otrovu smanjuje nivo testosterona, uzrokuje malformacije genitalija i smanjuje proizvodnju sperme. Pored toga, ftalati su najčešći uzročnici astme i alergije.

Savet za odbranu prirodnih resursa (NRDC) sproveo je studiju pod nazivom "Čišćenje vazduha: Skrivene opasnosti od osveživača vazduha", u kojoj se navodi da 86 posto testiranih osveživača sadrže opasne ftalate. U testiranju su obuhvaćeni svi poznati mirisi koje domaćinstva redovno koriste, jer se najviše reklamiraju kao "potpuno prirodni i neparfemisani".
Nijedan od osveživača nije uvrstio ftalate na etikete, niti postoji bilo kakvo upozorenje.

Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. Koriste se kao omekšivači za plastiku, a mogu se naći u plastičnim igračkama, automobilima, bojama, pesticidima, te u kozmetičkim proizvodima i parfemima. Prema istraživanju NRDC-a, oni ometaju proizvodnju muškog hormona testosterona i povezuju se sa reproduktivnim anomalijama.

Deca i novorođene bebe su posebno osetljive na ove toksine. Država Kalifornija registrovala je pet vrsta ftalata, od kojih je jedna 100 posto prisutna u osveživačima i navode da uzrokuju defekte kod novorođenčadi i nanose štetu reproduktivnom sistemu. Pored toga, navodi se da se otrovi iz osveživača vazduha povezuju sa simptomima alergije i astmom.

Ovo su oznake ftalata:

DBP: Di-butil ftalat (povezuje se sa promenama u nivou hormona, lošem kvalitetu sperme)

DEP: Di-etil ftalat (povezuje se sa promenama u genitalnom razvoju. Naziva se i "reproduktivni toksin")

DIBP: Di- izibutil ftalat (ima slične efekte kao DBP. Povezan je sa smanjenjem testisa i niskim nivoom testosterona kod životinja i promenama u genitalnom razvoju kod ljudi)

DIHP: Di-izoheksil ftalat (toksin koji utiče na reproduktivni sistem muškaraca, te se povezuje sa defektima prilikom rođenja i razvoja).