Kako da preživite selidbu u kratkom roku

Nažalost, tržište nekretnina se još uvek nije oporavilo. Ako niste više u mogućnosti da otplaćujete kredit ili morate u kratkom roku da prodate stan i preselite se u drugi, pratite ovih šest saveta koji će vam pomoći da selidba prođe što bezbolnije.

.

Sačuvajte razum tokom selidbe
Gde god da trenutno živite, preseljenje vam neće biti ni približno lako kao pre deset godina. Za poslednjih deset godina ste sigurno prikupili gomilu sitnica, stvari, cipela itd, tako da vremenom selidba postaje sve komplikovanija. Ni sam odabir nove nekretnine nije nimalo lak. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da pronađete rešenje na duže staze.

Istražite kako izgleda proces u slučaju problema sa otplatom kredita
Ako zapadnete u problem sa otplatom kredita nemojte bežati od bankara, već pokušajte da se dobro informišete o svim uslovima vaše pozajmice i da sa vašim bankarom napravite neki dogovor. U slučaju da visina rate postane prevelika u odnosu na vaša primanja, postoji nekoliko mogućih opcija: refinansiranje kredita u okviru iste ili druge banke ili reprogram kredita, ukoliko nije moguća prevremena otplata dela ili celog kredita kao najbolje rešenje.
Tek na kraju se odlučite za opciju prodaje stana, kako biste vratili dug banci. Svakom može da se desi da se razvede, razboli, izgubi posao ili dobije posao u inostranstvu, pa mora da se preseli.

Nađite iskusnog i pouzdanog agenta za nekretnine
Ovo je možda najvažniji uslov za dobru i brzu prodaju i kupovinu nekretnine u kratkom roku. Nađite iskusnog agenta i uverite se da je već imao uspešne prodaje. Takođe se raspitajte koliko će biti uključen u prosec prodaje vaše nekretnine i na koji način će je prodavati, kao i koliko vremena mu je bilo potrebno da završi prodaju prethodnih stanova.

Budite fleksibilni
Kao i kod bilo koje druge vrste prodaje, budite što otvoreniji i dozvolite kupcima da pogledaju vaš dom. Budući da će se vaš dom verovatno prodavati po sniženoj ceni, imaćete puno zainteresovanih za gledanje stana. Mislite o tome kao o kratkoročnoj žrtvi zarad dugoročne koristi. Posle nekoliko nedelja dolaženja i odlaženja potencijalnih kupaca, može se desiti da dobijete samo nekoliko ponuda, ali što su oni bliži kupovini onoga što vi nudite, vi ste bliži otplati svog duga banci.

Sačuvajte sve papire
Da biste uspeli da prodate svoj stan u što kraćem roku, morate da završite potrebnu papirologiju. Prikupite sva potrebna dokumenta u što kraćem roku, kako vas to ne bi kočilo u zaključivanju konačnog ugovora sa kupcem i bankom. Sačuvajte sve kopije i originale i na svakom napišite datum.

Pratite situaciju
Čak i ako imate odličnog agenta koji vas uverava da će ona ili on pregovarati i sa kupcem i sa vašom bankom, uzmite stvar u svoje ruke i sami često razgovarajte sa svojim zajmodavcem. Ako ste ikada zvali svoju banku onda ste sigurno svesni koliko različitih odeljenja i koji broj ljudi tu radi. Engleski izraz „točak koji pišti dobija mast", u ovom slučaju je tačan. Što ste uporniji da napravite dogovor sa vašim zajmodavcem, veća je verovatnoća da dobijete odgovor i započnete proceduru.

Budite strpljivi
Kratak rok za prodaju nekretnine ni izdaleka neće biti „kratak". Ako budete svesni ovoga od početka, čekanje će vam lakše pasti. Možda ćete iznova i iznova donositi potrebne papire. Budite strpljivi i svesni da jednom kada napravite dogovor sa bankom o prodaji vaše nekretnine, može proći od dva do šest meseci dok se proces ne završi.

Banka može odbiti ponudu, a onda je sutradan prihvatiti.....Ipak, na kraju, kad sve bude potpisano, sa lupljenim pečatom i predatim ključevima, celokupna procedura će se isplatiti.