Kako da naučite dete da vozi bicikl?

Deca bi trebalo što ranije da nauče da voze bicikl na dva točka. Biće im potrebna vaša pomoć, jer se ta veština malo teže uči. Zanimljivo je da jednom kada neko nauči da vozi bicikl - nikad ne zaboravlja!

.

1. Da bi se dete zainteresovalo za bicikl, da bi spoznalo draži vožnje, dobro je u ranom detinjstvu privići ga prvo na neki dečji stabilan bicikl sa tri ili četiri točka. Pored toga, možete ugraditi korpu na svom biciklu i na njemu voziti dete dok je malo.

2. Mislite da je došlo vreme za dva točka? Dete će se najlakše prilagoditi ako je moguće samo skinuti pomoćne točkiće sa bicikla koji već vozi.

3. Obratite pažnju da li postoji strah od pada, od veličine bicikla ili brzine u toku vožnje. Ubedite dete da može na vas da se osloni i da je bezbedno dok sluša instrukcije. Objasnite mu da je potrebno više dana vežbanja, tako da se ne obeshrabri na samom početku. Ispričajte mu anegdotu iz svog detinjstva vezanu za bicikl.

4. Proverite da li je bicikl na kome ćete obučavati dete ispravan.

5. Pronađite pogodno mesto za manevre. To može biti veliko dvorište, slepa, provereno neprometna ulica ili livada. Uklonite sve objekte u blizini i najbolje je ako je teren ravan.

6. Moguće je da postoje 2-3 tehnike učenja. Ovde će biti opisana jedna.

7. Najpre, kako se popeti na bicikl.... Dete stane pored, obema rukama uhvati volan. Pedala koja mu je bliža treba da bude nameštena visoko. Dete spoljnom nogom treba da stane na tu pedalu i, u istom mahu, prebaci drugu nogu preko bicikla na drugu pedalu. Neka okreće pedale bez prekida, mada ne mora brzo.

8. Dete nema ravnotežu! Morate držati bicikl sa malim vozačem prvo za volan i sedlo, a onda pređite pozadi i samo jednom rukom lagano pridržavajte sedlo.

9. Sasvim je normalna stvar da je ravnoteža nestabilna i da bicikl šeta levo-desno, dok se ne uhvati pravac i ritam okretanja pedala, recimo prvih 5-6 obrtaja.

10. Pogled pravo ispred sebe, ruke sasvim ispružene, kičmeni stub pravo za vreme vožnje! Ovo ponovite detetu hiljadu puta ako treba.

11. Idite za njim blago ga pridržavajući i isprobajte skretanje.

12. Kako da siđe? Prvo treba da uspori, zatim da ukoči ručnom kočnicom ili na starom tipu bicikla nogom vrativši pedalu unazad. Odmah noga se pedale ide na zemlju i to na onu stranu na koju se bicikl nagnuo.

13. Kada nauči sve ovo, dete će verovatno i samo da ubrzava, primetićete da pritisak na vašu ruku popušta. Pustite ga prvo na par sekundi i nemojte mu reći. Kada siđe, pohvalite ga kako je nekoliko sekundi vozio sam. Onda ga pustite i samo idite za njim.

14. Sledeće što treba da nauči su osnovna, obavezna pravila saobraćaja, kao što je signalizacija skretanja u saobraćaju, i bićete spremni za izlazak na ulicu. Da ne biste trčali za njim i doveli sebe u opasnost, pratite ga drugim biciklom.

15. Bićete ponosni na svoje dete i na svoju majstorsku obuku.

Saveti

1. Veličina bicikla ne smeta ako se sedište spusti da detetu odgovara ili ako vozi stojeći.
2. Težina bicikla može biti problem i detetu i vama.
3. Nabavite detetu štitnike za kolena, moguće je da će pasti neki put u toku učenja.

Upozorenja

1. Ne navaljujte ako dete nema volju.
2. Ne odustajte ako malo sporije uči.
3. Ne skidajte pogled sa njega ako misli da sve zna.