Da li ste feministkinja, zašto ili zašto da ne?

Lako zaboravljamo da je biti feministkinja – inicijalno, jednostavno značilo podržavati zakonske, političke, socijalne i ekonomske mogućnosti vezane za žene. Nije se odnosilo na izbegavanje kućnih poslova. Niti je označavalo pokušaj da se “ima sve”. I sigurno nije imalo veze sa vređanjem, kritikom i napadom na muškarce.

.

Stefani Kunc je za CNN napisala: "Feminizam insistira na pravu žena da donose odluke - o tome da li će se udati, imati decu, da li će uklapati posao i porodicu ili će se posvetiti jednom na račun drugog. Feminizam takođe poziva žene i muškarce da dele radosti i obaveze porodičnog života i poziva društvo da stavi veći akcenat na podršku i zaštitu porodice."

Kejtlin Moran, autorka knjige "Kako da budete žena", kaže: "Žene su po definiciji feministkinje. Podjednako ste obrazovane kao muškarci. Očekuje se da se zapošljavate na istim mestima kao muškarci. U braku ste zakonski jednaki. Tako da ne možete da poreknete - mi živimo u feminističkom svetu".

Međutim, nekako je "žensko" i "feminističko" postalo međusobno isključivo. Umesto da osećaju slobodu da izaberu put koji će ih učiniti srećnim, žene su počele da osećaju da moraju da se brane ako izaberu tradicionalne, ženske, kućne poslove i interesovanja - uključujući majčinstvo. Ovo je zahvatilo čak i medije.

Emili Mačar, čija nova knjiga "Vezanost za kuću: novi kult doma" poziva na povratak starinskim ženskim interesovanjima - "novom porodičnom životu", piše: "Zašto žene moje generacije prihvataju kućne poslove, koje su naše majke i bake tako zdušno odbacile. Zašto je slika blažene domaćice i super mame zamenjena slikom neudate, urbane karijeristikinje, u stilu protagonistkinja serije 'Seks i grad', kao ženski ideal u medijima?"

Kao što ideja "blažene domaćice i super mame" nije bila ideja o savršenstvu svake žene šezdesetih godina prošlog veka, tako ni "promiskuitetna, neudata, urbana karijeristkinja" nikada nije bila ideal svih žena kasnijih generacija. (Čak i da jeste, to je bilo mnogo pre 1998. godine i pojave serije "Seks i grad". Žene su to probale i otkrile da stvaranje doma može biti jednako zadovoljstvo kao i pravljenje kolekcije dizajniranih cipela u svom ormaru).

Žene danas vole da prave zimnicu, mese, šiju, zato što umeju i žele to da rade - zato što se ne vezuju za uske definicije. Moglo bi se reći da gajenje pilića, baštovanstvo ili pravljenje svojih proizvoda čini ženu samopouzdanijom i nezavisnijom, a ne obrnuto. Pored toga, ko kaže da ne možete biti urbana karijeristkinja, koja voli da pravi svoj džem?

Da li mislite da ste feministkinja? Zašto da, a zašto ne?