Da li vaše dete dovoljno spava?

Uobičajna preporuka pedijatara je da bi deca uzrasta od jedne do pet godina trebalo da spavaju od 12 do 15 sati dnevno. Međutim, u poslednjih desetak godina primećeno je da deca predškolskog uzrasta sve manje spavaju.

.

Na osnovu najnovijih istraživanja britanskih pedijatara, deca predškolskog uzrasta ne spavaju dovoljan broj sati dnevno.

Poznato je da loš i prekratak san može biti uzrok psihofizičkih problema deteta u kasnijim godinama njegovog života. Tako, adolescent koji nije kao dete spavao dovoljno i kvalitetno, može imati problem sa manjkom koncentracije, određene kognitivne probleme, može pokazati i slabiji uspeh u učenju. Kod starijih ljudi koji u detinjstvu takođe nisu spavali dovoljno, primećena je tendencija ka gojenju i nervozi.

Pedijatri preporučuju da je najvažnije biti uvek u toku sa satnicom dečijeg spavanja. Na taj način, može se primetiti negativan ili pozitivan trend spavanja. Najbolji pokazatelj toga da li dete dovoljno spava je detetovo ponašanje tokom dana: ukoliko imate petogodišnje dete koje spava 9 i po sati dnevno, a ide u vrtić, igra se napolju i tokom dana nije pospano, onda ono spava sasvim dovoljno za 24 časa. Međutim, ukoliko vam je dete tokom dana često pospano i razdražljivo, to je znak da mu je verovatno potrebno više sna tokom noći. Rešenje je da pomerite odlazak u krevet na pola sata ili jedan sat unazad, kako bi dete dobilo priliku da kvalitetnije i duže spava.

Mali test za roditelje

Ukoliko želite da proverite da li vaše dete dovoljno spava, odgovorite na sledeća pitanja:

Da li moram da budim dete skoro svako jutro?

Da li moje dete uvek zaspi tokom vožnje u kolima?

Da li je moje dete češće tokom dana umorno i razdražljivo?

Ukoliko ste pozitivno odgovorili na bilo koje od ovih pitanja, onda vaše dete verovatno ne spava dovoljno. Ukoliko želite to da promenite, morate pomoći detetu da razvije dobre navike vezane za spavanje. Za početak, odredite idealno vreme za odlazak u krevet i toga se striktno pridržavajte. Nemojte dete previše angažovati u kasnim poslepodnevnim satima, izbacite gledanje televizije pre odlaska u krevet, korisnije je da zajedno pročitate neku priču.

Koliko sna im je potrebno?

Svako dete ima svoju individualnu potrebu za snom, koja zavisi od brojnih psihofizičkih faktora. Nekoj deci je potrebno više od 12 sati sna dnevno, neka su čila i odmorna tokom celog dana i sa devet do deset sati sna. Na kraju teksta, predstavljamo vam neke opšte smernice o tome koliko sati sna je potrebno detetu u određenoj godini njegovog života:

Uzrast Noćno spavanje Dnevno spavanje Prosečna dužina ukupnog sna
2 godine od 10 i po do 12 i po sati od jednog do tri sata

(jednom dnevno)

Od 11 do 15 i po sati
3 godine od 10 i po do 12 i po sati od jednog do tri sata

(jednom dnevno)

Od 11 do 14 sati
4 godine od 10 do 12 sati od 0 do dva i po sata

(jednom dnevno ili bez spavanja)

Od 10 do 13 sati
5 godina od 10 do 12 sati od 0 do dva i po sata

(jednom dnevno ili bez spavanja)

Od 10 do 12 i po sati
6 godina od 10 do 11 i po sati Bez spavanja Od 10 do 11 i po sati
7 godina od devet i po do 11 i po sati Bez spavanja Od devet i po do 11 i po sati
8 godina od devet i po do 11 i po sati Bez spavanja Od devet i po do 11 i po sati

Izvor: b92.net/superzena