Ne navikavajte decu na slatkiše

Opšte je poznato da deca vole da jedu slatkiše. Ukoliko im se dozvoli da od malih nogu svakodnevno jedu razne grickalice, čokolade, bombone, deca će se vrlo brzo navići na njihov sladak ukus i verovatno će svakoga dana očekivati novo sledovanje.

.

Odrasli daju deci slatkiše najčešće iz navike: „Svi jedu slatkiše, pa tako i moja deca", često ćete čuti. Neretko se dešava da u parku, u šetnji, u kući, u gostima, pa čak i dok su u prodavnici, deca dobiju poneku bombonu, čokoladicu ili kesicu čipsa. Takva navika od dece čini redovne konzumente previše slatkih i slanih proizvoda koji ne samo da najčešće ne sadrže nikakve hranljive sastojke, već su ulaznica u gojaznost i zdravstvene probleme u budućnosti.

Ukoliko i vaše dete radije jede čokoladice i grisine od ručka ili večere, evo nekih predloga koje su pripremili stručnjaci Univerziteta u Mičigenu, a koji bi vam mogli pomoći da umanjite količinu slatkiša koju bi deca u redovnim prilikama inače pojela:

Dozvolite umerenu konzumaciju slatkiša i nemojte ih potpuno izbaciti iz dečije ishrane. Ukoliko od slatkiša napravite tabu, dete će samo još više želeti da ih jede. Dakle slatkiši - da, ali zaista veoma, veoma umereno.

1. Nikada nemojte da držite zalihe slatkiša u kuhinji. Ukoliko vaša deca znaju da se na kunjihskim policama nalaze neotvorene čokolade ili napolitanke, onda će ona prirodno očekivati da te slatkiše u nekom trenutku i pojedu. Bolje je da imate u zalihama suvo voće, semenke i naravno što više svežeg voća.

2. Kada date detetu slatkiš, na vreme se dogovorite koja količina slatkiša je dozvoljena za tu priliku. Ukoliko kažete „dobićeš dve štangle čokolade", onda detetu dajte samo tu količinu.

3. Trudite se da sačuvate slatkiše za dezert, umesto da ih dajete detetu kao zamenu za užinu. Užina bi uvek trebalo da se sastoji od voća ili mleka (mlečnih jela). Na taj način, dete neće steći naviku da jede slatkiše između obroka.

4. Uvek pre/umesto slatkiša ponudite detetu voćku ili domaći kolač. Setite se vremena kada ste vi bili mali i najčešće jeli sutlijaš, puding, kolač sa višnjama... Ponudite te poslastice i detetu. Još bolje će biti da ga uključite u posao pripremanja kolača - sigurno će biti slađi!

Izvor: b92.net/superzena