Jesenja zabava sa decom

Leto nije jedino godišnje doba zgodno za boravak u prirodi. Jesen pruža veliki broj mogućnosti za dobar provod sa decom van kuće. Ostavite daljinski upravljač i spremite se za ozbiljan jesenji provod sa svojom porodicom!

.

 

Prošetajte se kroz prirodu 

Prošetajte se sa vašom decom kroz prirodu, skupljajte lišće, grančice, kestenje, raznobojne kamenčiće i druge predmete koji mogu da budu ukras ili materijal za dekoraciju. Ukrasite papir ili karton, a dobijenu sliku uramite ramom koji ćete napraviti od stvari koje ste prikupili tokom vaše šetnje. 

Krenite u lov na listove 

Učite uz pomoć lišća - vežbajte slova i brojeve tako što ćete skupiti listove i iseći ih u obliku slova i brojeva. Isecite 30 slova od listova ili deset brojeva, a onda ih rasporedite širom prostorije, zakačite ih na prozore, slike, stavite ih na police itd. 

Igrajte razne igre - recite neko slovo i zadajte vašem detetu da ga pronađe, zatim isecite reči iz novina i zatražite od deteta da pronađe slova od kojih je sastavljena ta reč. 

Napravite slike od lišća - nacrtajte jesenji prizor na parčetu papira ili kartona. Iscurite lepak po obodu crteža i zalepite smrvljeno lišće kao ukras. Takođe možete da zalepite lišće na mesta na crtežu na kojima su nacrtane krošnje drveća.

Pomozite komšijama! 

Ove jeseni naučite decu koliko je važno da se pomogne onima koji su u nevolji. Prikupite toplu odeću, jakne, kapute, ćebad ili prehrambene proizvode i donirajte ih udruženjima koja se brinu za beskućnike. Zima samo što nije stigla, tako da je ova vrsta pomoći veoma značajna. 

Idite na porodično putovanje 

Potrpajte porodicu u kola i posetite najbliže selo ili mesto. Provedite vreme birajući nabolje povrće za zimnicu ili voće za ukusne džemove. 

Dekorišite kuću sa bundevama 

Iako se kod nas ne slavi Noć veštica, možemo da se zabavimo bojeći i iscrtavajući minijaturne bundeve flomasterima, markerima ili nekim drugim bojama. Možemo dodati i vunicu kao kosu i dugmad kao oči. Ukrasite svoju kuću minijaturnim bundevama različitih oblika i boja i ulepšajte prostor u kome živite! 

Hranite ptice 

Napravite hranilice za veverice i ptice i zakačite ih na drvo. Ispunite malu korpu od pruća sa orasima, semenjem ili kukurzom i stavite je na drvo u svom dvorištu ili parku.

Izvor: b92.net/superzena