Kako da očistite srebro?

Srebro sa sobom nosi neku vrstu aure i u srebrnoj boji skoro sve izgleda lepo, bilo da je to nakit, novac ili nešto treće. Ipak, srebro vremenom može gubiti taj sjaj i onu prepoznatljivu boju, pa ga je s vremena na vreme potrebno očistiti.

.

1. Čišćenje pomoću sode bikarbone. Za čišćenje srebra pomoću sode bikarbone biće vam potrebno: 1 kašika sode bikarbone, 1 kašika morske soli, čist aluminijumski tiganj i jedan mali čist peškir.

- U zavisnosti od veličine i količine srebrnog nakita koji želite da očistite, izaberite odgvarajući tiganj i napunite ga sa dovoljno vode.

- Dodajte so u vodu i ostavite da proključa.

- Skinite tiganj sa šporeta, stavite svo srebro koje želite da očistite u njega i zatim dodajte još malo sode bikarbone.

- Držite srebro u tiganju oko 15-20 minuta.

- Izvadite srebro iz tiganja i prebrišite ga čistim mekanim peškirom.

- Ostavite vaše srebro da se osuši.

2. Čišćenje sirćetom. I sirće se može uspešno koristiti za čišćenje srebra. Sipajte u činiju sirće i zamočite srebro u njega. Držite ga oko dvadesetak minuta, a za to vreme nežno ga čistite i trljajte četkicom za zube. Zatim izvadite srebro iz sirćeta i natopite ga u toploj vodi. Kada i to uradite, ostaje vam samo da ga prebrišete peškirom i uverite se da je sva masnoća spala sa nakita.

3. Čišćenje blagim deterdžentom. Svi imamo neki deterdžent u kući, samo vodite računa da za ovu priliku koristite neki blag bez fosfata. Sipajte malo deterdženta u vruću vodu, potopite srebro i mekanom krpom lagano brišite vaš nakit. Kada završite, izvadite i ostavite da se sve osuši.

4. Čišćenje pomoću paste za zube. Pasta za zube koja je bogata fluoridom, može biti jako efikasna za čišćenje srebra. Sipajte malo paste na četkicu i blagim kružnim pokretima trljajte nakit. Kada završite, isperite srebro u hladnoj vodi, obrišite peškirom i ostavite da se osuši.