Kada je najbolje roditi prvo dete?

Kada je u pitanju biologija, najbolje su kasne tinejdžerske i rane dvadesete godine, smatra Džon Mirovski sociolog sa Univerziteta u Teksasu koji je sproveo istraživanje na skoro dve hiljade majki.

.

"Tada su jajne ćelije sveže, a reproduktivni sistem na vrhuncu", kaže on i dodaje da je u dvadesetim najmanja verovatnoća da će žene razviti hronične zdravstvene probleme. Tada je ujedno najmanja stopa spontanih pobačaja, vanmaterične trudnoće, mrtvorođene dece i neplodnosti.

Sa društvene strane ovo nije najbolje vreme. Mnogi se u ranim dvadesetim i tinejdžerskim godinama osećaju premlado za takvu vrstu odgovornosti - "Ljudi reproduktivno sazrevaju jedno deceniju pre nego što sazrevaju društveno".

S druge strane, postoji jedna kalifornijska studija koja zaključuje da je najbolje doba za prvi porođaj sa 26 godina.

Kada se prati dugoročno zdravlje majke ipak je najbolje da prvo dete dobije u 31. godini. To pokazuje istraživanje sprovedeno na ženama starosti između 45 i 95 godina. One koje su prvo dete rodile sa 29 godina imale su najmanje šansi da obole od postporođajnih psihičkih poremećaja. Generalno, najbolje zdravlje žena bilo je kod onih koje su prvo dete rodile sa trideset godina, dok su dugoročno fizičko dobro zdravlje imale one koje su rodile u tridesetprvoj godini.

Ipak ako se najbolje vreme definiše u okvirima najdužeg očekivanog životnog veka za majku, onda je 34. godina idealna.

Mirovski je razgovarao sa 1.890 majki, pitao ih za njihovo trenutno zdravstveno stanje, uključujući hronične bolesti, probleme s kretanjem... Nakon toga je proverio podatke o mortalitetu žena koje su imale slične životne uslove, kao i one s kojima je razgovarao i došao do zaključka o najboljim godinama za rađanje prvog detete u okvirima dugoročnog zdravlja i mortaliteta za majke.

Ako žena želi da ima više dece, trebala bi prvo dete da rodi i pre 34 godine, jer prema jednoj drugoj studiji, najbolje za zdravlje majke i deteta jeste da se poslednje dete rodi pre 35 godine života.

Šta vi mislite, kada je pravo vreme za dete?