Dom i porodica

Nije zgodna žena, nego ružan ucenjivač - Za sve je "kriv" testosteron

Oženjeni, čuvajte se. Kako se vaša zgodna prijateljica na fejsbuku može pretvoriti u životnog neprijatelja? Policija je uhapsila dvojicu posle pretnji objavljivanjem kompromitujućih slika jednog porodičnog čoveka. Koliko je takvih slučajeva i zašto su žrtve vrlo retko žene? O tome smo razgovarali sa inspektorom Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije Vladimirom Vujićem i urologom Aleksandrom Miloševićem.
15.12.2018. - 13:30h
foto: printscreen/Prva tv
foto: printscreen/Prva tv

Inspektor odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Vladimir Vujić kaže da internet prevare počinju najčešće prvim kontaktom na nekoj društvenoj mreži.

"Predstave se kao lepa žena i žrtva prihavti prijateljstvo. Onda je preko skajpa ili nečeg sličnog uvlače u priču dok ne pošalje lascivne poruke, fotografije, video odnosno bilo kakav kompromitujuć materijal. Odmah kreću ucene, a kod ucenjivača one nikad ne prestaju. Ako date novac javiće se opet i tražiti veći iznos. Žrtva treba odmah da dođe u policiju i da se odjavi sa društvenih mreža".

Inspektor kaže da ima dosta slučajeva takvih prevara i da su uglavnom muškarci žrtve, a problem je što prevaranti uglavnom nisu iz Srbije, pa je istraga otežana.

Urolog Aleksandar Milošević kaže da je seksualna energija kod muškarca toliko moćna da kontroliše njegovo ponašanje.

"Seksualnost je naša jedina prava energija koju imamo i koja je zdrava. Ako je izgubimo mi umiremo, a toliko je moćna da nas gura ili u kriminal ili u normalu. Testosteron je odgovoran za ponašanje muškarca, a poenta je pravilno kanalisati potrebe".

Lekar smatra da se po beloj kugi u Srbiji vidi da smo izgubili seksualnost, pa se može doći do zaključka da su u toj situaciji ponude preko interneta prihvatljivije.