Imala je samo 24 godine kada je obolela od raka grlića materice: Danas je srećno udata, a njena poruka opominje žene

Simptomi raka grlića materice nisu očigledni. Zbog toga je veoma bitno da na vreme idete na kontrole koje podrazumevaju briseve koji će utvrditi tip sekreta, kao i PAPA test.

.

Heder Rajan postala je poznata širom sveta kada je pre tri godine objavila svoju tešku životnu priču. Naime, sa samo 24 godine, ona je obolela od karcinoma grlića materice, a tada nije imala pravo na besplatni pregled.

Ona je svoju priču podelila na Fejsbuku kako bi ohrabrila sve žene da redovno idu na pregled i vode računa o svom zdravlju, piše Stil.

Naime, Heder Kiting iz Irske, je otišla na ginekološki pregled i svom doktoru prijavila da ima krvarenje između ciklusa kao i nakon seksualnog odnosa. Međutim, njen ginekolog je nije uputio na dalje preglede već joj je savetovao da se vrati za godinu dana, tj. kada napuni dvadeset pet godina!

"Zato što sam imala 24 godine nisam imala pravo na besplatne briseve i ostale nalaze. Sve dok nisam postala anemična od tolikog krvarenja nisu me detaljno ispitali. Na kraju su rezultati pokazali da imam rak grlića materice," navela je Heder na svojoj Fejsbuk stranici.

"Nikad, čak i u najgorim noćnim morama ne bih pretpostavila da imam rak. Pozvali su me u sobu u kojoj su bile papirne maramice na stolu. Tada sam znala sam da vesti nisu dobre," ispričala je Heder momenat kad je čula užasnu vest o svom zdravstvenom stanju.

"Rečeno mi je da imam rak grlića materice. Morala sam da idem na dalje analize koje bi proverile da li se rak proširio."

Simptomi raka grlića materice:

Simptomi raka grlića materice nisu očigledni. Zbog toga je veoma bitno da na vreme idete na kontrole koje podrazumevaju briseve koji će utvrditi tip sekreta, kao i PAPA test.

Tek kada bolest uznapreduje može se desiti da dođe do krvarenja i to najčešće posle seksualnih odnosa. Bilo koje krvarenje između ciklusa je takođe alarm koji ne smete da zanemarite.

.

U slučaju ove devojke, ustanovljeno je da se rak nije proširio dalje od grlića materice, te je u potpunosti hirurški odstranjen.

Četiri nedelje nakon operacije, Heder je dobila vest da je rak u potpunosti uklonjen te da je sada ona zdrava.

"To je bio najgori periodu u mom životu. Niko ne bi trebalo da prolazi kroz to," ispričala je Heder.

Ona je podelila svoju priču na društvenim mrežama kako bi pomogla ljudima da prepoznaju simptome ove bolesti u samom početku. Njen post je podeljen skoro četiri hiljade puta, a mnogi hvale njen potez i hrabrost.

Danas je Heder srećno udata, a njen post i dalje opominje devojke i žene na važnost blagovremenih pregleda!

Izvor: stil