Sve više žena ne želi da se porodi u bolnici: Alternativa je porođaj kod kuće!

Mnoge žene navode da im je porođaj kod kuće bio mnogo prijatnije iskustvo od porođaja u bolnici. Osim toga, postoje još neki razlozi zašto se sve veći broj žena odlučuje da bebu donese na svet u poznatom okruženju.

.

Tako je dominantno mišljenje da porođaj kod kuće nije dobar za majku i dete, sve je više žena koje se odlučuju za porođaj van adekvatne zdravstvene ustanove. Ključni razlozi za takav potez su uglavnom kulturološke prirode, ali i sve veće nepoverenje u zdravstvene radnike.

Žene u pojedinim delovima sveta često, kako zbog udaljenosti zdravstvenih ustanova tako i zbog određenih kulturoloških razloga, rađaju svoju decu kod kuće umesto da odlaze u bolnicu, što dovodi do realne opasnosti od nastanka brojnih komplikacija tokom i nakon porođaja.

Bilo je zastupljeno mišljenje da trudnice koje se odlučuju na planiranje porodice bez zdravstvenih komplikacija odlaze do najbliže zdravstvene ustanove kako bi se porodile, ali istraživanja ukazuju na to da raste broj onih koje se žele da se porode kod kuće, što povećava rizik od morbiditeta.

Pristalice porođaja kod kuće navode kako su imale izuzetno negativna iskustva kada je reč o rađanju bebe u bolnici zbog toga što su medicinski radnici bili izuzetno nemarni.

Kako navode pojedine majke, ginekolozi i babice više pažnje posvećuju ispijanju kafe ili čaja nego nezi budućih majki. Takođe, u tekstu objavljenom na medicinskom portalu Health 24 navodi se kako su kultura i moralne norme izuzetno bitne za život jedne zajednice i da ih treba poštovati, ali ističu i to kako je opšta zdravstvena slika društva još bitnija.

Naglašava se kako žene koje odluče da se porode kod kuće moraju da osiguraju pomagača koji je medicinski obučen.

Izvor: klix.ba