Najneobičnija imena srpskih princeza: Koje vam je najlepše?

Veo zaborava posebno je pao na žene iz perioda Nemanjića, koje nisu bile dominantne kao muškarci, i čak ni one kraljevskog roda nisu zapamćene - tek je poneka ostala "živa" u pričama iz srpske istorije

.

Tragom priče o srpskoj princezi zanimljivog, upečatljivog imena Carici Nemanjić, ćerke kralja Milutina, blic izdvaja najlepša i najređa imena ćerki srpskih vladara , za koje vrlo verovatno niste ni čuli.

Jefimija Nemanjić - ćerka Stefana Nemanje. Ime Jefimija potiče od grčke reči "euphemia", a znači "pristojna, blagoprijatna, uzvišena" ili "koja lepo peva molitvene pesme".

Komnina Nemanjić - ćerka Stefana Nemanjića

Brnča Nemanjić (Brnjača ili Priča) - ćerka Uroša I Nemanjića. Ime Brnča je uglavnom muško, ali je u slučaju ove princeze ipak bilo drugačije. Tačno značenje imena nije poznato, ali se pretpostavlja da je izvedeno od reči "branati" koja se koristila za označavanje radova u polju.

Jelisaveta (poznata i kao Elizabeta) Nemanjić - ćerka Dragutina Nemanjića. Ime Jelisaveta je biblijskog porekla, a u bukvalnom prevodu znači "Bog je savršenstvo". Devojke koje nose ovo ime smatraju se "bogom dane".

Ursula (Urša) Nemanjić - ćerka Dragutina Nemanjića. Ime Ursa (Urša) je latinskog porekla, a u doslovnom prevodu znači medvedica, dok je Ursula deminutiv te reči.

Carica (negde Zorica) Nemanjić - ćerka Milutina Nemanjića. Značenje imena Carica je prilično jasno - ona koja vlada.

Teodora (Vojislava?) Branković - ćerka srpskog velikaša Vuka Brankovića. Ime Teodora potiče od grčkog "theodoros" što u bukvalnom prevodu znači "božji dar". Po narodnoj tradiciji davalo se detetu koje su roditelji dugo čekali, pa im ga je Bog napokon podario.

Olivera Lazarević - jedna od petoro ćerki kneza Lazara, poznata po tome što se udala za sultana Bajazita. Ćerku Oliveru imao je i kralj Vukašin Mrnjavčević. Pretpostavlja se da je ime Olivera latinskog porekla i da potiče od reči "olivarius; olivarus" sa značenjem maslina ili grana masline. Postoje indicije da je ovo ime i francuskog, engleskog, italijanskog i španskog porekla, ali na svakom ima isto značenja. U simboličnom prevodu moglo bi da znači "ona koja donosi nadu i mir".

Izvor: zena.blic.rs