Tata nije pogrešio što me je na ovaj način kažnjavao!

Zahvaljujući disciplinskoj metodi svog tate, ona je danas advokatica i pisac, a sada otkriva na koji način su joj vaspitne kazne dugoročno donele dobrobit.

.

Nedavna studija o telesnom kažnjavanju pokazala je da roditelji svoju decu tuku češće nego što mislimo. Što je najvažnije, ova studija je pokazala da je fizičko kažnjavanje nedelotvorna metoda odgajanja.

Budući da je 73 odsto dece čekalo manje od 10 minuta da bi ponovilo svoj bezobrazluk, ova studija je potvrdila da batine nisu najefikasniji način.

"Mnogi roditelji raguju na loše ponašanje svoje dece tako što im oduzimaju igračke, uskraćuju im druženja i šalju ih u ćošak. Ali, za decu jake volje, kakva sam bila ja, nijedna od ovih metoda nije delovala".

Kao i mnoga deca sa sindromom nedostatka pažnje, Renej je bila dete koje je nestašluke pravilo iz dosade i bilo joj je potrebno da se nečim zaokupira.

"Srećom, moj otac je to rano shvatio i razvio je svoj disciplinski sistem koji je odmah dao rezultate i dugoročno mi doneo dobrobit".

Otac joj je bio visoki stručni vojni veteran i hirug.

"Nisam baš bila srećna što sam jedina petogodišnjakinja koja je imala inspekcije sobe i koja je morala sve svoje igračke da složi pre nego što se izađe", kaže Vilijams.

“Međutim, to što me je terao da čitam enciklopediju svaki put kad bih počela da ludujem po kući – bilo je nešto najbolje što je mogao da učinii.”

Strogi otac bi izabrao pojam iz enciklopedije i rekao: “Nauči sve o tome pa ću te kasnije ispitati”. Ovo je bila kazna u smislu da je morala odmah da prekine to što je radila, ali je cilj kazne bio da je zaokupi i pruži joj mentalni izazov.

I delovalo je. Osim što joj je pomogao da promeni ponašanje, tatina metoda naučila ju je da, kad god joj je dosadno, uzme knjigu u ruke. To je, naravno, bilo često i metoda je delovala. Postala je advokat i pisac široke kulture, s mnogo ”enciklopedijskog” znanja.

Još jedna dobra strana ovakve kazne, primjećuje Renej, jeste to što dete ima kontrolu nad svojom situacijom, jer je na njemu da odredi koliko će trajati izvršenje zadatka.

Današnjim roditeljima Renej daje nekoliko ideja kako ovu metodu primeniti na modernu decu:

Osmislite igru traženja i ispravljanja pravopisnih i gramatičkih grešaka. Dodelite im zadatak poput: “Pročitaj nešto o psima i nauči da nabrojiš i opišeš pet različitih rasa.” Dajte im izazov u vidu pitanja: “Ko od vas može mami da kaže najviše stvari o lavovima?”.

Ako od kazne napravite vrstu igre, deca će se zabavljati i neće se ponašati loše, ali ćete im pružiti i mentalni podsticaj koji će ih osloboditi dosade, koja je uzrok nestašluka, zaključuje Renej Vilijams.

Izvor: espreso.rs