Prirodno je da su deca uzbuđena, u strahu, zašto bismo im davali kapi za „srećan polazak u školu“?

Ovih dana ste možda i vi čuli na jednoj radio stanici reklamu koja promoviše upotrebu kapi za smirenje, takozvanih Bahovih kapi kod dece vrtićkog uzrasta. Da li je preporučljivo da dečju nervozu umirujemo kapima za smirenje, da li su one odobrene od strane nadležnih istitucija, ko može odgovorno da tvrdi da je to neškodljivo za zdravlje male dece i za njihov sveukupan razvoj?

.

Ovo je su bila pitanja za diskusiju u emisiji „150 minuta“ sa sagovornicima Maje Nikolić: Irenom Brdarić Stojanović iz Udruženja Bahovih praktičara, Natašom Vukićević iz Udruženja „Roditeljstva novog doba“ i Oliverom Vidojevićem, psihologom.

Na samom početku razgovora Irena Brdarić Stojanović je naglasila da su kapi koje „spuštaju veliko uzbuđenje“ registrovane kao dopuna ishrani. „Tu nemate hemijski ništa što bi spadalo pod lek ili hemijske supstance koje bi remetile razvoj deteta“, rekla je ona.

Drugačije mišljenje su izneli njeni sagovornici u „150 minuta“. Oni su smatrali da su sve emocije, pa i strah i uzbuđenje sastavni deo života i da dete treba pre svega da nauči da ih kontroliše.

Mnogo je bolje da dete svoje uznemireno stanje prevlada tako što će mu roditelji ukazati na neke momente koji su detetu prijatni i reći mu da ponese svoju omiljenu igračku ili ga podsetiti da će ponovo videti stare drugare ili vaspitačicu, mišljenja je psiholog.

Kako je tekla ova vrlo zanimljiva diskusija, pogledajte u videu.

.