Gde treba da spava vaša beba da biste smanjili rizik od "smrti u kolevci"

Novo istraživanje pokazuje koje je najopasnije mesto na kom bebe mogu spavati.

.

Najopasnije mesto na kom beba može spavati je kauč, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics. Između 2004. i 2012. u SAD zabeleženo je 9000 smrtnih slučajeva kod dece za vreme spavanja, a od toga se skoro 13 posto dogodilo dok su deca spavala na kauču - većina je bila mlađa od tri meseca.

Autori studije otkrili su još neke rizične faktore: deca su najverovatnije spavala s još jednom osobom na kauču, bili da su na boku ili na stomaku. Istraživači su naglasili da spavanje na kauču nije preporučljivo čak ni za kratki odmor.

Američka akademija pedijatara dala je preporuke za sigurno spavanje dece i smanjivanje rizika od smrti u kolevci:

1. Beba uvek treba da spava na leđima bez obzira da li se radi o dnevnom ili noćnom spavanju (nemojte se brinuti ako je vaše dete dovoljno veliko i samo se okreće na stomak tokom spavanja).
2. Novorođenče treba da spava na čvrstoj i ravnoj površini u krevetiću ili kolevci koja zadovoljava sve uslove sigurnosti. Nikad nemojte stavljati dete da spava na kauču ili vodenom krevetu.
3. Sve mekane objekte uključujući igračke, jastuke i obloge, sklonite iz krevetića.

4. Najsigurnije mjesto za spavanje je kolevka ili krevetić koji je smešten u istoj prostoriji u kojoj vi spavate.
Još neki savjeti za smanjenje rizika od smrti u kolevci su: održavanje prijatne temperature u prostoriji, ne pušite u blizini deteta ili u bilo kojoj prostoriji u kojoj dete boravi.

Autor: Selma Sakić

Izvor: klokanica.24sata.hr