Naučite decu da gledaju na život sa lepše strane: Probudite im optimizam na ovih pet načina

Jednostavno rečeno, svaka majka želi da njeno dete bude optimista. Ali to nije uvek moguće. Naravno, ne zavisi sve samo od nas i ne možemo u potpunosti da formiramo karakter našeg deteta. Međutim, vredno je znati da temelje njegovog karaktera postavlja upravo roditelj. Otkrivamo vam pet jednostavnih načina koji će vam pomoći da vaše dete postane optimista u životu.

.

Bez perfekcionizma
Niko od nas nije obavezan (i ne može) učiniti sve savršeno. Dete je u početku kao glina koju možete oblikovati, i sva deca u ranom uzrastu pokušavaju da urade najbolje stvari ne bi li zadovoljili svoju majku. Ali ovo nije prava strategija. Svi učimo od grešaka i važno je shvatiti da one nisu ništa važnije od pobede. Ako nešto nije ispalo savršeno, onda postaje lekcija. Ovim pristupom, dete će biti sigurno da ne treba strahovati od grešaka i pristupiće bilo kojoj inicijativi bez straha. Na kraju krajeva, ono će biti pobednik u svakom slučaju.

Potražite alternativu
Ako stvari krenu loše, ne bi trebalo da plašite dete. Tako će naučiti da u životu postoje samo teške obaveze koje se ne mogu izbegavati. Gde možete naći alternativu – tražite je, ali radije dajte izbor detetu. Pa šta ako vaša ćerka želi da bude fudbaler, a sin - baletan?

Da, ali...
U svakoj teškoj situaciji za dete, pomozite mu da izvodi vežbu "da, ali". Izgubio si svoju omiljenu igračku? Možda je pronašao neko kome je potrebnija, a uskoro ćeš imati novu.

Imaš dvojku? Pa, dobro, videćeš kako će se celo odeljenje iznenaditi sledeći put kada im pokažeš kako si naučio lekciju.

U svakoj situaciji koja uznemirava dete, potražite pozitivnu stranu.

Lični primer
Bez obzira na to kako podučavamo našu decu, oni će uzeti primer od nas. Svaki put kad želite da se žalite na život pred detetom, uzmite u obzir da će od vas uzeti primer odnosa prema životu.

Opasnosti
Svako od nas se plaši opasnosti sa kojima se suočavaju deca u današnjem svetu. Ali, ako želite da dete raste kao optimista usporite kontrolu. Svaki put kada ga upozorite na neku strašnu stvar, zapravo „crtate slike“ opasnosti koje ga čekaju na terenu, u parku i uopšte, iza vrata stana.

Upozorite dete, ali imajte poverenja u njega. Većina strahova majke neće se ostvariti, a poverenje je dovoljno da upozori dete od glavnih opasnosti.

Izvor: zenskimagazin.rs