Muškarci, ako želite da postanete očevi, nemojte nositi uski donji veš

Muškarcima koji žele da postati očevi na staromodan način preporučuje se nošenje što 'komotnijeg' donjeg rublja, poput bokserica jer preuske gaće "ubijaju" spermatozoide, pokazali su rezultati istraživanja američkih naučnika objavljeni u časopisu Human Reproduction (Ljudska reprodukcija).

.

U poređenju s muškarcima koji nose uske slip gaće, oni koji preferiraju bokserice imaju daleko veći broj i koncentraciju spermatozoida, a i njihova pokretljivost je dosta bolja.

Tim naučnika koji je predvodila Lidija Minges-Alarkon s harvardske T.H. Čen škole za javno zdravstvo u Bostonu, sproveo je istraživanje na spermatozoidima 656 muškaraca normalne telesne težine uzrasta od 18 do 56 godina, čije su se partnerke na tom mestu lečile od neplodnosti.

Ustanovili su da je kod muškaraca koji su nosili bokserice koncentracija spermatozoida bila za 25 odsto veća od one u grupi ispitanika koji su nosili slip gaće.

Razlog tome je, smatraju naučnici niža temperatura oko testisa, a od ranije je poznato da uspešna proizvodnja spermatozoida zahteva temperaturu koja je oko četiri stepena Celzijusa niža od prosečne telesne temperature.

Pojednostavljeno, slip gaće drže testise "stisnutima" i preblizu telu, što uzrokuje smanjenje broja spermatozoida. Pritom se testisi više zagrevaju, a to nepovoljno utiče na razvoj zdravih spermatozoida i na njihovu koncentraciju.

To je potvrdio i profesor Ričard Šarp s edinburškog univerziteta koji se bavi naučnim istraživanjima u Centru za reproduktivno zdravlje. Šarp nije bio uključen u američku studiju.

S njim se slaže i profesor endokriologije oksfordskog Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam Ešli Grosman, i dodaje da su rezultati studije dovoljno značajni za tako malu životnu promenu.

Istovremeno naučnici iz drugih krajeva sveta ukazuju na niz praznina u istraživanju koje ostavljaju mesta sumnjama i ističu potrebu za dodatnim istraživanjima. Naime, dok su učesnici istraživanja u bolničkim ustanovama dali na analizu uzorke spermatozoida i krvi, odgovori na pitanje o donjem rublju bili su lični i stoga verovatno nepouzdani.

Skrenuli su pažnju i na to da se nije radilo o kliničkom istraživanju, zlatnom standardu u svim vrstama zdravstvenih istraživanja već o statistički značajnim korelacijama, koje mogu upućivati samo na moguće uzroke.

"Neplodnost bez sumnje nije samo ženski problem. Reprodukcija je timski rad. Ipak, mislim da ćemo još malo proučavati muški doprinos kada je plodnost u pitanju", kazao je autor studije dr Horhe Ćavero.

Izvor: n1