Deci sad dajemo imena po likovima iz Harija Potera, a jedno žensko ime je posebno postalo popularno

Ovo ime zapravo ima veoma stare korene, ali se u modu vratilo, navodno, zahvaljujući malom čarobnjaku

.

Pomama za likovima iz kultnog književnog dela "Hari Poter" traje već više od 20 godina. Knjige se i dalje prevode, filmovi se gledaju na desetine puta, otvoreni su brojni muzeji u čast malog čarobnjaka, a kolekcije proizvoda inspirisane njim još uvek se prodaju za tren oka.

Sedam romana i niz filmskih ostvarenja oblikovali su našu tinejdžersku maštu, pa možda i ne treba da čudi to što ljudi sve češće nazivaju svoju decu po likovima iz Harija Potera.

Neka od imena koja stranci već uveliko daju svojoj deci su Moli, Rendžer, Viktor, Orion, Trevor, Sibil, Remus, Džini, Fajr, Nev, Sajrus... Ali, jedno žensko posebno se ističe, i ima ga i u Srbiji! Navodno, u modu se vratilo upravo zahvaljujući samo serijalu o malom čarobnjaku.

Reč je o ženskom imenu Luna.

Lik Lune Lavgud pojavio se 2003. godine u romanu Hari Poter i red feniksa, a lik plavokose i plavooke male veštice stekao je brojne poklonike. Brojni fanovi mislili su da bi upravo ona trebalo da bude Harijeva devojka.

Na latinskom jeziku Luna znači Mesec, a značenje je zadržala i na živim romanskim jezicima. U rimskoj mitologiji, Luna je bila boginja Meseca, a u 15. veku za alhemičare je Luna značila "srebro". Postoje pisani tragovi da je ime postojalo i u hebrejskom jeziku, ali temelji značenja koje danas ima ipak pripadaju latinskom.

Izvor: stil/miss7