Isflekali ste garderobu ružem? Ne bacajte je! Ovako ćete fleku sigurno skinuti

Jedna od takozvanih tvrdokornih fleka svakako je ona od ruža. Kada karmin sa usana završi na odeći ili u toku stavljanja padne na tepih, mislimo da je tu kraj i da se neće nikada skinuti. Ali ne budite tako sigurni...

.

1. Garderoba

Ruž s odeće je najlakše skinuti ako se odmah reaguje. Komadiće ruža treba pokupiti selotejpom ili malom suvom krpom. Nakon toga bitno je na fleku staviti odstranjivač fleka i oprati, piše američki "Good Housekeeping".

Nemojte da ostavite odeću s flekom od ruža da vas čeka ceo dan. Odstranjivač fleka treba da stavite odmah na mesto s ružem, a sama garderoba može da pričeka nekoliko dana na pranje, ali ako ga ne stavite, teško ćete je skinuti

U slučaju da se nakon pranja još vide ostaci ruža, potrebno je ponoviti proces.

I zapamtite, pre pranja veša obavezno proverite da vam u džepovima nije ostao balzam za usne ili ruž.

2. Tepih

Zna da se dogodi da se prilikom nanošenja ruža odlomi komadić i padne na pod. Ako padne na pločice ili na parket, nije problem obrisati, ali ako padne na tepih, koji je još i svetlije nijanse - imate problem.

Za početak, potrebno je sastrugati višak ruža sa tepiha. Najbolje je koristiti naizmenično belu suvu krpu i sunđer pomoću kojeg ćete tepih natopiti rastvorom za hemijsko čišćenje. Sunđerom natopite mesto s flekom i ne previše pritiskajući belom krpom prebrišite mesto na kojem se nalazi ruž. Postupak ponovite više puta.

Ako se i nakon višestrukog natapanja i brisanja fleka još vidi, tada u pola litre mlake vode dodajte po supenu kašiku tečnog sapuna za ruke i alkoholnog sirćeta. Umočite sunđer u mešavinu i lagano pritiskajte fleku mokrim sunđerom dok tepih ne upije mešavinu. Potom belom suvom krpom prebrišite mesto na kojem se nalazi fleka. Ako se i dalje vide ostaci fleke, polumokrim sunđerom (natopljenim u hladnoj vodi) ponovo prebrišite tepih.

Izvor: 24sata.hr