OK je kad roditelji pitaju, ali postoje i pitanja koja stvarno iritiraju: Da li se slažete sa ovom mamom?

Ipak, koliko god bili gladni za odgovorima, Pinki kaže kako postoje pitanja koja ne voli da čuje jer je svako dete drugačije, ali ono što im je zajedničko je da su im potrebni toplina, nežnost, pažnja i posvećenost.

.

Savetnica za dojenje i majka petоro dece, Pinki Mekej, pokriva niz područja koja se tiču roditeljstva, a njenu pomoć često traže oni koji su iscrpljeni i očajnički žele savet.

Ipak, koliko god bili gladni za odgovorima, Pinki kaže kako postoje pitanja koja ne voli da čuje jer je svako dete drugačije, ali ono što im je zajedničko je da su im potrebni toplina, nežnost, pažnja i posvećenost.

“Govorim o nepristojnim odraslim osobama koje govore o svojoj deci kao da su stvari, a ne bića. Koriste reči poput ‘tvrdoglav’ i ‘manipulativan’ kako bi opisali malenu, bespomoćnu novorođenčad”, izjavila je Pinki i za portal Mamamia otkrila koja pitanja roditelji ne bi smeli da postavljaju jer tada gubi strpljenje.

“Zašto bebe plaču kada ih ostave u krevetiću?”

Ovo je pitanje za koje Pinki kaže kako je prilično nervira. Pojašnjava kako roditelji često dođu na ideju da ostave bebu u krevetiću i okruže je tehnologijom poput monitora za praćenje.

“Imate bebu iz kamenog doba u svemirskom dobu. Deca su programirana tako da očekuju tigrove, krokodile ili orlove koji će ih oteti, ako ih ostavite same”, objasnila je.

Savetuje roditeljima da uteše dete ako plače. Tako je manje verojatno da će dete doživeti stres ili razviti osećaje poput straha i napuštanja.

“Zašto bebe nastavljaju da plaču ako ih ne podignemo?”

Savetnica kaže kako je ovo drugo pitanje koje čuje od nekih roditelja. Pojasnila je kako je plač način na koji dete komunicira.

“Ako ne čujete dete prvi put, nastaviće da vas traži sve glasnije i glasnije jer tako želi da pridobije vašu pažnju.”

“Koliko često treba dojiti dete?”

Pinki roditeljima često pomaže savetima o dojenju. Kad se pojavi ovo pitanje, objašnjava im da je bebin želudac mali, jedva veličine dečje šake, a i u prvim danima bebe su aktivne kako bi što pre povećale telesnu težinu i ojačale. Zbog toga savetuje unos od 800 mililitara mleka dnevno.

“Stomačić bebe biće prazan za manje od četiri sata i ponovo će tražiti da ga nahranite. I vaše grudi treba da se prazne kako bi mogle da proizvode novo mleko”, kaže.

Ne postoji pravilo, pojašnjava Pink. Naime, bebe jedu osam do 12 puta u danu.

“To znači u proseku svaka dva do tri sata uz jedan period dužeg spavanja od otprilike pet sati. Vreme između podoja varira od deteta do deteta, a računa se od početka poslednjeg podoja, a ne od kraja. Novorođenčad ponekad u danu jede češće, ali onda ima i periode dužih spavanja.”

“Koliko dugo bi beba trebalo da spava?”

Neki roditelji su Pinki postavili i ovo pitanje. Kaže kako neki očekuju da deca spavaju 12 sati u kontinuitetu, no u stvarnosti je to puno manje.

“Bebe imaju periode lakšeg sna koji je povezan s razvojem mozga i u prvim mesecima se češće bude.”

“Kada bi beba trebalo da ide u krevetić?”

Pinki kaže da je imala slučaj kada su je roditelji pitali zbog čega se njihova beba probudila u 4 sata ujutro, a na spavanje su je stavili u 18 sati.

“Deset sati sna u komadu za malu bebu je previše. Kad se probudi treba je nahraniti. No, svakako ju je bolje staviti u krevetić nešto kasnije uveče, kako se ne bi ujutro budila prerano.”

Izvor: Index.hr