Sprečite štetočine da vam ne unište omiljene komade garderobe

Temperatura na kojoj perete veš ima veze sa moljcima.

.

Prošlog aprila i maja broj klijenata koji su nazvali britansku službu za dezinsekciju Rentokil Pest Control zbog problema sa moljcima porastao je za čak 110 odsto. Iako to iskustvo nije nimalo prijatno za Britance, ta najezda moljaca otkrila je i šta još povećava broj ovih štetočina u stanovima.

Naime, istraživanje na više od dve hiljade Rektonilovih klijenata su pokazala da bi temperatura na kojoj se pere veš mogla da bude povezana sa porastom broja moljaca. Pokazalo se da 54 odsto klijenata više sada pere svoju odeću na 30 stepeni Celzijusa - ranije su je prali na višim temperaturama.

A kad je ciklus pranja postavljen na nižu temperaturu, to moljcima daje veću šansu za preživljavanje nego na visokim temperaturama. No, ne možemo kriviti samo temperaturu na kojoj peremo veš - može da se radi i o kvalitetu odeće koju kupujemo jer larve moljaca posebno privlače materijali koji sadrže prirodni protein - keratin. Keratin se nalazi u materijalima poput vune, svile i krzna.

Nakon što se moljci izlegu, kreću se malom, svilenkastom cevi koristeći vlakna krzna, vune i svile. U kućama su zbog toga najuništeniji tepisi i odeća.

Donosimo vam i neke savete kako da izbegnete moljce po uputstvima Pola Bejtsa, stručnjaka za štetočine iz kompanije Cleankill.

Prljava odeća

Nikad ne bi trebalo da ostavite prljavu odeću nazad u ormar. Moljci vole vlažne ostatke ostavljene na znojnim područjima odeće.

Proverite prostor iza nameštaja

Područje iza nameštaja koji je smešten na tepih je mračno i to ga čini idealnim mestom za larve. Važno bi bilo pogledati s vremena na vreme takve delove kako bi se izbegla navala moljaca.

Usisavanje

Obratite pažnju kod usisavanja da dobro usisate ispod kreveta, između radijatora i na bilo kojem drugom mestu gde se mogu skupiti prirodna vlakna u prašini.

Topla pranja

Za odeću koja ne zahteva hladno pranje, preporučuje se postavljanje temperature veš mašine iznad 40 stepeni Celzijusa.

Izvor: miss7.24sata.hr